Baka bana met pindasaus

baka bana op tokotheek
Baka bana is een Surinaams-Javaans hapje of snack en betekent letterlijk in het Surinaams gebakken banaan. Echter, is de banaan geen banaan uit de supermarkt, maar rijpe bakbanaan uit de toko. Baka bana is voor Surinamers gefrituurde rijpe bakbanaan in een deegbeslag die op zijn Surinaams wordt gegeten met pindasaus. In de Indische keuken heet baka bana, pisang goreng en wordt gegeten met poedersuiker. Beide combinaties zijn mogelijk en maak je eigen keus welke combo het beste bij je past. Ik prefereer het met pindasaus. Enjoy!

baka bana op tokotheek

Baka bana met pindasaus
Totale bereiding: 15 minuten
4 personen (ongeveer 8-10 stuks)

Ingrediënten baka bana deeg
2 gele rijpe bananen
50 gram zelfrijzend bloem
2 eetlepels rijstmeel
2 theelepels bakpoeder
¼ theelepel baking soda
¼ theelepel zout
¼ theelepel suiker
50 ml water
50 ml halfvolle melk
700 ml zonnebloemolie

Ingrediënten pindasaus
klein pakje kant-en-klare pindasaus naar eigen voorkeur
wat heet water uit de waterkoker

Bereidingswijze
Pak voor dit recept gele rijpe bakbananen met zwarte plekjes. Schil de bakbananen en snijd deze in lange stukken van circa 16-17 cm lang en 1-1 ½ cm dik. Als bij het snijden een paar van de lange plakken stuk gaan is het geen ramp, I won’t judge you!!! Gewoon doorgaan waar je mee bezig was en de gebroken stukken, niet weggooien, maar in het beslag dompelen en frituren.

Zelfrijzend bloem, rijstmeel, bakpoeder, baking soda, zout, suiker, water en melk mengen met een garde tot een glad beslag.

Verhit de olie in een wok of ruime pan en dompel de bananen eerst in het beslag. Laat het overtollig beslag afdruipen en doe de bakbananen in de olie. Bak deze goudbruin en laat uitlekken op keukenpapier.

Haal de pindasaus uit de verpakking, doe in een hittebestendig schaaltje en maak los met je vingers. Schenk wat heet water uit de waterkoker erbij en roer met een lepel tot je een gladde saus hebt.

Serveer de baka bana warm met de pindasaus. I.p.v. pindasaus kan je de baka bana ook bestrooien met poedersuiker, kaneelsuiker of honing.

2 Responses so far.

  1. Gaitrie zegt:

    Awesome recipe, absolutely enjoyed making it.The rice flour in this recipe makes a big difference!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *