Hummus met faja lobi pindakaas

hummus op tokotheek
Met deze hummus breek ik alle regels, omdat in de klassieke hummus, tahini (sesampasta) een onmisbaar ingrediënt is. Een Arabier zal me voor gek verklaren als dit recept wordt doorgenomen. Ik heb i.p.v. tahini, pindakaas verwerkt en wel een pittige Surinaamse pindakaas, waarin de populairste Suri peper namelijk, Madam Jeanette is verwerkt. Kijk, ik zal eerlijk zijn, de klassieke hummus vind ik vaak nog vlak en flauw qua smaak. Er zullen mensen zijn die het niet me eens zijn, maar ik hou nou eenmaal van eten die hoog op smaak is. En, als je tahini direct uit het potje eet of proeft, vind ik het ook naar niks smaken, maar deze pindakaas daarentegen smaakt direct uit het potje wel lekker. Het is heerlijk als broodbeleg op je bammetje en vervolgens kun je hiermee een pindasoep of een satésaus maken. Kortom, deze pindakaas past in mijn keuken en op mijn manier van koken. Het is voor mij een veelzijdig product en daar hou ik wel van. Deze hummus is eentje met een twist en heb ik net pijnlijk genoeg gemaakt qua pittigheid. Hou jij ook van een twist en wil je een hummus eten met wat meer diepte qua smaak en pittigheid dan is dit recept iets voor jou. Ik zou zeggen, ga het maken en oordeel zelf!!!

hummus op tokotheek

Hummus met faja Lobi pindakaas
Totale bereiding: ½ uur
4 personen

Ingrediënten hummus
1 blikje (150 gram) kikkererwten
4 teentjes knoflook
1 middelgrote ui
3 cocktail tomaten
1 eetlepel komijnzaad
4 eetlepels olijfolie
1 volle theelepel tomatenpasta
½ kippenbouillonblokje
1 ½ theelepel suiker
1 eetlepel gedroogde peterselie
½ theelepel gerookte paprikapoeder
1 theelepel zoete paprikapoeder
sap van ¼ citroen
1 ½ volle eetlepel faja lobi pindakaas
175 ml kippenbouillon of water

Ingrediënten garnering
wat verse peterselie
scheutje olijfolie
wat kikkererwten
wat tomaten gesneden in kwartjes

Bereidingswijze
Lek de kikkererwten eerst uit en doe ze daarna op een bord. Hou een handvol kikkererwten achter voor de garnering.

Snijd de knoflook en ui fijn en hak de tomaten grof. Rooster het komijnzaad in een pannetje en maal fijn tot poeder in een vijzel.

Verhit de olie in een pan en fruit hierin de knoflook en de ui circa 2 minuten. Voeg daarna de tomaten, komijn, tomatenpasta, kippenbouillonblokje, suiker, gedroogde peterselie, zowel gerookte als zoete paprikapoeder, citroensap en kikkererwten toe. Schep het geheel goed om en bak het circa 2-3 minuten goed door.

Doe 50 ml kippenbouillon bij de massa, zet het vuur op een laag pitje, doe de deksel op de pan en laat het geheel circa 20 minuten sudderen. Ik doe het op deze manier, want door deze methode te hanteren gaan alle ingrediënten eerst goed met elkaar kennismaken.

Na 20 minuten, schep je de kikkererwten in een staafmixer, voeg de pindakaas en 125 ml kippenbouillon toe. Mix het geheel krachtig tot een smeuïge massa.

Doe de hummus in een mooie schaal en garneer met de gedroogde peterselie, een scheutje olijfolie, handvol kikkererwten die je had achtergehouden voor de garnering en wat tomaten gesneden in kwartjes.

Serveer met brood, liefs gegrild of warm uit de oven!

2 Responses so far.

  1. Gaitrie zegt:

    This recipe is simply delicious people, try it! Most of us have these ingredients in our pantry anyways, awesome snack to entertain friends with. I made it and love it!!!

    • Shakita zegt:

      Hi Gaitrie, so super to hear that you tried this recipe and that you loved it! Thnx so much for your lovely comment and please visit my blog regularly. Have a nice day. With culinary greetz, tokotheek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *