Gefrituurde rijstballen

gefrituurde rijstballen op tokotheek
Deze gefrituurde rijstballen zijn in mijn receptenboek ontstaan toen ik nam khao (crispy rijst salade) aan het maken was. Ideaal om te maken als je rijst over hebt en niet weet wat je ermee moet. Wees dus crea met je leftovers. Deze rijstballetjes zijn erg makkelijk te maken, het is een kwestie van alles bij elkaar mengen, frituren, serveren en aanvallen! Als je geen zin hebt om zelf een Thaise rode curry in elkaar te zetten, no problem, pak dan een kant-en-klare Thaise rode curry uit een potje of pakje in de toko. Niemand gaat je dit kwalijk nemen! Als je rijstballen maar op smaak zijn. Heerlijk als snack of borrelhapje! Good food, good life.

Gefrituurde rijstballen op tokotheek

Gefrituurde rijstballen
Totale bereiding: 1 uur, excl. tijd om het krabvlees te ontdooien
20-25 stuks

Ingrediënten snelle Thaise rode curry
5 rode lombok pepers
2 rode rawit pepers
1 ui
4 teentjes knoflook
2 sereh stengels
1 duimgroot stukje laos
1 duimgroot stukje gember
5 djeroek poeroet blaadjes
1 limoen
1 bosje koriander, alleen de stengels
1 theelepel korianderzaad
1 theelepel komijnzaad
10 witte peperkorrels
een stukje trassie (circa 3-4 gram)

Ingrediënten rijstballen
2-3 eetlepels zelfgemaakte Thaise rode currypasta
350 gram krabvlees
een handjevol black fungus
150 gram jasmijnrijst
1 rode lombok peper
4 lente-uitjes
150 gram gedroogde geraspte kokos
1 eetlepel milde paprikapoeder
3 theelepels limoensap
2 theelepels suiker
4 eetlepels vissaus
½ kippenbouillonblokje
1 ei
3 eetlepels kleefrijstmeel aangelengd met wat water
500-750 ml zonnebloemolie om te frituren

Bereidingswijze
Ontdooi het krabvlees, hak fijn en zet opzij.

Wel de black fungus circa een ½ uur in heet water. Snijd deze daarna in fijne reepjes en zet opzij.

Ga met de snelle Thaise rode curry. Hak de lombok pepers, rawit pepers, ui en knoflook grof. Verwijder de harde buitenste bladeren van de sereh stengels en snijd deze heel fijn. Snijd vervolgens de laos zeer fijn, schil de gember en snijd deze ook zeer fijn. Verwijder de middelste nerf van de djeroek poeroet blaadjes en snijd de blaadjes zeer fijn. Rasp de groene schil van de limoen, het witte bittere gedeelte niet meeraspen. Snijd de stengels af van het korianderbosje en hak deze grof. Zet de korianderblaadjes even apart. Rooster korianderzaad, komijnzaad en peperkorrels circa 2-3 minuten in een pan. Maal de geroosterde specerijen samen met de lombok pepers, rawit pepers, ui, knoflook, sereh, laos, gember, djeroek poeroet, limoenschil, de korianderstengels en de trassie in een foodprocessor tot een egale pasta. Zet hiervan 2-3 volle eetlepels apart voor dit gerecht en de rest kun je invriezen voor toekomstige maaltijden.

Kook de rijst gaar en droog. Laat afkoelen en zet opzij. Snijd vervolgens voor de rijstballen de rode lombok peper, de lente-uitjes fijn en de korianderblaadjes fijn die je apart had gezet.

Meng de Thaise curry, het krabvlees, black fungus en afgekoelde rijst met de rode lombok peper, lente-uitjes, korianderblaadjes, gemalen kokos, milde paprikapoeder, limoensap, suiker, vissaus, kippenbouillonblokje en ei tot een mooi geheel.

Maak een waterig papje van het kleefrijstmeel en verhit voldoende olie in een ruime pan.

Rol vervolgens met je handen balletjes ter grootte van bitterballen. Wentel elk balletje eerst in het waterig kleefrijstpapje en frituur ze goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.

Serveer direct met bijvoorbeeld een pittige chili saus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *