Gua bao met crispy sticky chicken

gestoomde broodjes op tokotheek
Gua bao broodjes ben ik helemaal weg van!!! Dit gestoomd Taiwanees broodje heeft qua uiterlijk veel raakvlakken met de populaire bao pao. Ik heb bij deze snack kant-en-klare ingevroren gua bao broodjes gebruikt. Het enige nadeel is dat ze ontzettend stevig aan elkaar geplakt zijn in de verpakking. In principe kun je de broodjes direct uit de verpakking circa 10-15 stomen. Maar, omdat ze zo gigantisch aan elkaar geplakt waren, heb ik ze eerst compleet moeten ontdooien om beschadigingen te voorkomen. Na de broodjes te hebben ontdooid, heb ik ze circa 5 minuten gestoomd. Op zich hebben de gua bao broodjes weinig smaak of laat me het zo zeggen, ze hebben een neutrale smaak. Het gua bao broodje wordt spannend als je het gaat beleggen. Qua beleg zijn de mogelijkheden zeer divers. Ik heb gekozen voor sticky crispy chicken. Zooooo ontzettend lekkker!!!!

gestoomd broodje op tokotheek

Gua bao met crispy sticky chicken
Totale bereiding: 45 minuten, excl. 4 uur om de broodjes te ontdooien
4 personen

Ingrediënten gua bao
1 pak, bevat 10 stuks, gua bao kant-en-klaar

Ingrediënten kip
450 gram kippendijenfilet
sap van 1 citroen

Ingrediënten marinade
1 ei
2 eetlepels sojasaus light
1 eetlepel sojasaus dark
1 eetlepel sesamolie
2 theelepels witte gemalen peper
½ kippenbouillonblokje

Ingrediënten saus
2 eetlepels suiker
1 eetlepel tomatenpuree
2 eetlepels sojasaus light
1 eetlepel sojasaus dark
1 eetlepel sesamolie
1 eetlepel Chinkiang rijstazijn
2 theelepels aardappelzetmeel
80 ml kippenbouillon

Ingrediënten overig
voldoende rijstmeel om de kip mee te paneren
ruim olie om de kip te frituren
1 duimgroot stukje gember
5 teentjes knoflook
3 gedroogde chilipepers
4 eetlepels olie

Ingrediënten garnering
lente-uitjes
rode lombok pepers

Bereidingswijze
Ontdooi de gua bao broodjes circa 4 uur van te voren in de verpakking, buiten de koelkast.

Snijd de kip in hapklare stukken en was deze met een scheutje citroensap. Marineer de kip circa een ½ uur, zie hiervoor de ingrediëntenlijst voor de marinade. Leg ook de saus klaar en zet zowel de gemarineerde kip als de saus even opzij.

Paneer de kip in het rijstmeel en schud overtollig meel eraf. Verhit voldoende olie in een ruime pan en frituur de kip goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier en zet opzij.

Schil de gember en snipper deze, de knoflook en gedroogde chilipepers fijn. Snijd voor de garnering de lente-uitjes en rode lombok pepers in julienne.

Verhit 4 eetlepels olie in een ruime wok en fruit gember, knoflook en chilipepers tot alles heerlijk gaat ruiken. Voeg de saus toe bij het geheel en roer tot deze indikt (de saus wordt vrij snel dik). Voeg vervolgens rap de kip toe en schep het geheel goed om, zodat elk stukje kip wordt bedekt met de saus. Hou de kip warm op een laag pitje.

Haal de gua bao broodjes voorzichtig uit elkaar en leg onder elk broodje een stukje bakpapier. Plaats ze vervolgens in een ruime stoompan en stoom 4-5 broodjes tegelijk circa 5-6 minuten op middelhoog vuur. Doe hetzelfde met de rest van de broodjes.

Verwijder de gua bao broodjes uit de stoompan en beleg deze met de crispy sticky kip, garneer met de in julienne gesneden lente-uitjes en rode lombok pepers. Je kan ze ook garneren met komkommer op azijn, maar dit is optioneel. Serveer warm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *