Kimchi

kimchi op tokotheek
Kimchi is een Koreaans bijgerecht. Het is een ingelegde groente en het hoofdingrediënt is Chinese kool. Door het fermentatieproces wordt de smaak van kimchi friszuur. In Korea is kimchi onmisbaar op de eettafel en Koreanen eten dit bij elke maaltijd. Ik heb op Wikipedia gelezen dat wanneer Koreanen op de foto gaan, ze vaak ’kimchi’ zeggen i.p.v. ‘cheese’, wel grappig natuurlijk! Je eigen kimchi maken is niet moeilijk. Echter, zoals het altijd is met eigengemaakte spullen, je moet er tijd voor hebben of tijd voor maken. Heb je tijd? Maak dan indruk op jezelf en creëer je eigen homemade kimchi. Zoek je een cadeau voor iemand en is die persoon een enorme kookliefhebber. Geef dan je homemade kimchi weg in een leuk potje met een labeltje eraan. Originaliteit-ten-top!

kimchi op tokotheek

Kimchi
Totale bereiding: 2 uur
Hoeveelheid: 3 middelgrote potten

Ingrediënten kool in zoutbad
1 Chinese kool
750 ml water
4-5 eetlepels zout

Ingrediënten porridge (papje)
50 gram kleefrijstmeel
300 ml water
2 eetlepels suiker

Ingrediënten pasta
6 teentjes knoflook
1 grote ui
1 peer
1 appel
duimgroot stukje gember
1 volle eetlepel saeujeot
2 grote winterpenen
1 Chinese groene radijs
6 lente-uitjes
6 eetlepels vissaus
2 eetlepels suiker
4 volle eetlepels gochugaru
2 volle eetlepels witte sesamzaden

Bereidingswijze
Steriliseer 3 middelgrote potten inclusief deksels. Hoe potten en deksels te steriliseren?
Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Potten en deksels eerst in heet sopje goed afwassen.
• Oplossing 1 (korte weg): doe ze in de oven. Zet zowel de potten als de deksels met de open kant naar boven op een bakplaat, minstens 30 minuten op 150 graden. Haal ze met een tang uit de oven en laat ze afkoelen.
• Oplossing 2 (lange weg): doe ze in de vaatwasser op de hoogste temperatuur. Haal ze uit de vaatwasser. Leg ze op hun kop op een schone theedoek om te drogen.
Tip bij beide oplossingen: vermijdt je vingers in de potten en aan de binnenkant van de deksels, want dan kun je van vooraf aan beginnen.

Verwijder de kern en snijd de Chinese kool in grove stukken. Roer in een vrij ruime plastiek kom of teil 4 eetlepels zout door 750 ml water en leg de kool in dit bad voor maximaal 1 uur. Het zout moet in de kool trekken en draai de kool zo nu en dan in het bad om met schone handen.

Doe het water en kleefrijstmeel in een steelpan op het vuur. Roer goed door met een garde, zodat
er geen klontjes inzitten. Blijf roeren totdat het papje begint te borrelen (dit duurt ongeveer 3-5 minuten). Voeg nu de suiker toe, blijf nog een minuut of drie roeren totdat het geheel een transparant dikkig papje is. Zet het weg en laat het compleet afkoelen.

Pel de knoflook. Snijd de ui, peer en appel in grove stukken. Schil de gember en hak grof. Hak de saeujeot heel fijn. Snijd vervolgens de winterpenen en de groene radijs in dunne staafjes en hak de lente-uitjes grof. Blender de knoflook, ui, peer, appel, gember, vissaus en suiker tot een gladde pasta. Doe deze pasta in een vrij ruime plastic kom of teil en meng de saeujeot, gochugaru en kleefrijstpapje erdoorheen.

Spoel maximaal driemaal tot viermaal grondig de stukjes kool onder stromend koud water, zodat het enigszins kan ontzouten en laat het goed uitlekken. Voeg de winterpenen, groene radijs, lente-uitjes, sesamzaden en de goed uitgeknepen kool toe aan het geheel zoals hierboven genoemd.

Doe nu de wegwerphandschoenen aan en meng alles grondig met je handen. Proef de kimchi en voeg indien nodig, naar smaak wat zout, suiker en gochugaru toe. De kimchi moet fris, hartig, zoet zuur en pittig smaken.

Schep de kimchi in de middelgrote gesteriliseerde potten en druk de groenten naar beneden. Zet deze 3 tot 6 dagen weg op een koele plek, zodat het fermentatieproces op gang kan komen. Plaats onder elke pot een bord, aangezien er kimchi sap vrij kan komen. Draai tevens de eerste 3 tot 6 dagen de deksel van de potjes open om het gas eruit te laten en druk eventueel de omhoog gekomen groenten naar beneden. Leg de potten na 3 tot 6 dagen in de koelkast, zodat de kimchi verder kan fermenteren. De smaak zal zich wel blijven ontwikkelen en de houdbaarheid kan oplopen tot een ½ jaar.

Tip: kun je niet wachten dan mag je direct je versgemaakte kimchi nuttigen met warme rijst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *