Ikan teri sambal

ikan teri op tokotheek
Ikan teri of te wel ikan bilis sambal is een bijgerechtje dat erg populair is in de Indische en Maleisische keuken. Maleisiërs eten deze sambal bij nasi lemak (nationaal gerecht van Maleisië). En, in de Surinaamse keuken is het populair onder de Javanen. Vroeger als klein meisje verorberde ik deze sambal met gebakken cassave toen ik van school naar huis liep. Ik kocht het toen bij een oud Javaans vrouwtje, zij verkocht deze sambal met gebakken cassave voor noppes. Het water loopt me weer in de mond als ik eraan denk. Mijn ikan teri sambal is niet te pittig, het is semi pittig met als doel dat je een flinke lepel kunt opscheppen zonder dat je mond in de hens komt te staan.

ikan teri op tokotheek

Ikan teri sambal
Totale bereiding: ½ uur, exclusief weltijd pepers en poftijd kemirinoten
4 personen

Ingrediënten
6 stuks gedroogde chilipepers
2 rode lombok pepers
5 gepofte kemirinoten
1 pak ikan teri (100 gram)
6 teentjes knoflook
stukje trassi (circa 1,5-2 gram)
4 stuks gewone sjalotten
1 pak Heinz tomato frito (330 ml/350 gram)
50 gram laos
3 stuks sereh stengels
3-4 theelepels suiker
2 eetlepels vissaus
2 theelepels tamarindepasta
10 djeroek poeroet blaadjes
10 salam blaadjes
4-5 eetlepels water
ruim zonnebloemolie om te frituren

Bereidingswijze
Week de gedroogde chilipepers ruim 20 minuten in warm water. Haal ze na 20 minuten uit het water en verwijder de pitjes. Pof de kemirinootjes circa 10 minuten op 150 graden in de oven. Zet alles heel even opzij.

Spoel de ikan teri voorzichtig onder stromend lauw water om het enigszins te ontzouten en dep het droog met keukenpapier. Verhit ruim olie in een pan of wok en frituur de ikan teri goudbruin. Laat het uitlekken op keukenpapier. Snijd intussen de sjalotjes grof en de laos in plakjes. Verwijder de harde buitenste bladeren van de sereh stengels en snijd in stukken van circa 10 cm. Kneus de stengels met een deegroller of met de stamper van een vijzel of ander zwaar materieel. Zet alles heel even opzij.

Pak 1 eetlepel van de gefrituurde ikan teri (de rest van de ikan teri laat je nog ff staan) en blender de ikan teri samen met de gewelde chilipepers, rode lombok pepers, knoflook, gepofte kemirinootjes en trassi tot een fijne pasta.

Verwijder de overtollige olie op 6 eetlepels na uit de pan of wok waarin de ikan teri eerder in is gefrituurd. Verhit de olie wederom en bak de pasta op middelhoog vuur circa 1-2 minuten. Voeg vervolgens de sjalotjes, tomato frito, laos, sereh, suiker, vissaus, tamarindepasta, djeroek poeroet blaadjes, salam blaadjes en wat water toe. Bak het geheel circa 6-7 minuten tot alles heerlijk gaat ruiken en aan de randen olie tevoorschijn komt.

Voeg tenslotte de rest van de ikan teri en bak circa 1-2 minuten door het goed om te scheppen. De sambal is dan zo goed als klaar.

Serveer als bijgerecht met kokosrijst of gebakken cassave. Verwijder bij het serveren de djeroek poeroet en salamblaadjes, de stukjes laos en sereh. Je kunt deze sambal ook op brood doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *