Thaise viskoekjes

thaise viskoekjes op tokotheek
Authentieke Thaise viskoekjes (tod mun pla of tod man pla) zijn vooral qua textuur anders dan viskoekjes gemaakt van witte vis en garnalen of krabkoekjes gemaakt van krabvlees. Thaise viskoekjes horen qua textuur zacht, glad, niet rubberachtig, maar veerkrachtig te zijn. In Thailand wordt ‘featherback fish’ gebruikt om deze koekjes te maken, aangezien het gebruik van andere vissoorten het visdeeg niet die veerkrachtige textuur geeft. ‘Featherback fish’ is een zoetwatervis die leeft in brak water in Zuidoost-Azië. Ik heb deze viskoekjes gemaakt van ‘grey featherback fish pie or paste’ die ingevroren verkrijgbaar is in de toko en de koekjes zijn inderdaad anders dan reguliere viskoekjes. De textuur is bouncy. Maar, om de textuur bouncy te krijgen is het wel heel belangrijk om zeker maximaal 20 minuten bij het mengen herhaaldelijk het visdeeg op te pakken en terug te gooien in de mengkom. Sla je dit proces over dan krijg je chewy viskoekjes. De smaak is verder echt Thais en dit komt door de verwerking van de rode currypasta en de djeroek poeroet door het deeg heen. Ten slotte maakt de komkommer dressing het helemaal af, omdat deze heel fris smaakt bij de koekjes. Wil je echte authentieke Thaise viskoekjes maken, ga dan met de ‘grey featherback fish pie or paste’ aan de slag. Dit ingrediënt openbaart ongetwijfeld een Thais keukengeheim en hoe Thaise mensen hun viskoekjes prefereren.

thaise viskoekjes op tokotheek

Thaise viskoekjes
Totale bereiding: 1 uur excl. 1 dag om de vispasta te ontdooien
20-25 stuks

Ingrediënten snelle Thaise rode curry
5 rode lombok pepers
2 rode rawit pepers
1 ui
4 teentjes knoflook
2 sereh stengels
duimgroot stukje laos
duimgroot stukje gember
5 djeroek poeroet blaadjes
1 limoen
1 bosje koriander, alleen de stengels
1 theelepel korianderzaad
1 theelepel komijnzaad
10 witte peperkorrels
een stukje trassie (circa 3-4 gram)

Ingrediënten dressing
2 teentjes knoflook
2 stuks Thaise sjalotjes
1 rode rawit peper
een stukje komkommer (circa 9 cm lang)
150 ml water
4 eetlepels citroensap
3 ½ eetlepel Japanse rijstazijn
3 ½ eetlepel suiker
1 ½ eetlepel vissaus

Ingrediënten vispasta
400 gram grey featherback pie
10 stuks Thaise kouseband
10 djeroek poeroet blaadjes
2-3 eetlepels Thaise rode currypasta
een flinke handvol Thaise basilicumblaadjes (optioneel)
1 theelepel zout
60 ml water
1 ei
2 eetlepels vissaus
2 eetlepels suiker
kommetje met water
500 -750 ml olie om te frituren

Bereidingswijze
Ontdooi de grey featherback pie een dag van te voren buiten de koelkast.

Ga met de snelle Thaise rode curry aan de slag. Hak de lombok pepers, rawit pepers, ui en knoflook grof. Verwijder de harde buitenste bladeren van de sereh stengels en snijd deze heel fijn. Snijd vervolgens de laos zeer fijn, schil de gember en snijd deze ook zeer fijn. Verwijder de middelste nerf van de djeroek poeroet blaadjes en snijd de blaadjes zeer fijn. Rasp de groene schil van de limoen, het witte bittere gedeelte niet meeraspen. Snijd de stengels af van het korianderbosje en hak de stengels grof. Hak de korianderblaadjes fijn en zet weg in de vriezer voor toekomstige maaltijden. Rooster korianderzaad, komijnzaad en peperkorrels circa 3 minuten in een pan. Maal de geroosterde specerijen samen met de lombok pepers, rawit pepers, ui, knoflook, sereh, laos, gember, djeroek poeroet, limoenschil, de korianderstengels en de trassie in een foodprocessor tot een egale pasta. Zet hiervan 2-3 volle eetlepels apart voor dit gerecht en de rest kun je invriezen voor toekomstige maaltijden.

Maak nu de dressing. Hak de knoflook, sjalotjes en rode rawit pepers heel fijn. Ontdoe de komkommer van de zaadlijsten en snijd in dunne reepjes en daarna in hele fijne blokjes. Meng in een steelpan het water, citroensap, Japanse rijstazijn, suiker en vissaus. Verwarm deze ingrediënten tot de suiker is opgelost. Als de dressing is afgekoeld, voeg dan de knoflook, sjalotjes, rawit pepers en komkommer toe en zet weg.

Meng 1 theelepel zout met 60 ml water in een kommetje. Klop het ei los. Snijd de kouseband in dunne ringetjes. Ontdoe de djeroek poeroet van de centrale nerf, rol op en snijd zo fijn mogelijk. Meng in een ruime schaal met je handen de vispasta samen met de Thaise rode currypasta, het zoutwater en losgeklopte ei. Gooi het mengsel steeds tegen de schaal aan, pak het op en sla wederom tegen de schaal aan. Deze meng methode niet overslaan en duurt maximaal 20 minuten. Wil je het niet handmatig doen, meng alles dan in een mixer, dit duurt circa 5 tot 7 minuten. Voeg pas aan het eind de kouseband, djeroek poeroet blaadjes, vissaus, suiker en eventueel een flinke handvol Thaise basilicumblaadjes toe als je het geheel zowel handmatig als in de mixer hebt gemengd tot een zeer plakkerig geheel.

Verwarm de olie in een ruime wok of pan. Zet een kommetje met water klaar. Maak je handen steeds vochtig met wat water en pak een bolletje ter grootte van een walnoot. Maak van dit bolletje een plat koekje en laat in de olie glijden. Frituur steeds een paar koekjes tegelijk en verwijder uit de olie met een schuimspaan. Leg na het frituren de viskoekjes op keukenpapier en laat uitlekken.

Serveer warm met de dressing. Je kan het ook eten met warme jasmijnrijst.

2 Responses so far.

 1. Renzo zegt:

  Dít zijn viskoekjes! Recepten met andere (wit)vis worden toch altijd een niet-zo-lekkere-spetterprut. Deze hebben de taai-elastische structuur van de afhaalthai 😉 Flink wat werk, maar met de geuren die vrijkomen is dat zeker geen straf. Enne schrik niet bij het frituren. Van plakkerig spul veranderen ze in een soort oliebollen en vervolgens krimpen ze bij het uitlekken in de herkenbare platte vorm! Aanrader dus!

  • Shakita zegt:

   Hi Renzo,
   Ontzettend bedankt voor je reactie en dank voor de xtra info die jij hebt toegevoegd wat er tijdens en na het frituren voorvalt. Het doet mij een genoegen te horen dat jij dit een aanrader vindt!!! Hoop dat je meer recepten gaat uitproberen van tokotheek en zie je graag terug op mijn blog. Have a nice day en met culinaire groeten, tokotheek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *