Thaise basilicum

tokotheek_thai_basil
Thaise basilicum, ook bekend onder de namen Thaise zoete basilicum, Sweet Thai basil en bai horapha. Het is een tropisch kruid met groene blaadjes of soms groen met een klein beetje paars erin. Pluk altijd de blaadjes van de stengels af en gooi de stengels weg. Qua smaak is het anijsachtig en wordt meestal aan het eind toegevoegd in Thaise curry’s. Aangezien, de blaadjes een beetje stug zijn, is het raadzaam deze aan het eind in de curry een minuut of twee mee te laten stoven. In de Vietnamese keuken daarentegen worden de blaadjes vers verwerkt in salades of opgerold met andere ingrediĆ«nten in Vietnamese rijstvellen. Thaise basilicumblaadjes verfletsen snel en is daarom raadzaam om het zo rap mogelijk te consumeren. Als je Thaise basilicum over hebt, kun je een aantal stappen ondernemen qua houdbaarheid:
1. Doe de Thaise basilicum in een glas met water, dek af m.e. plastiekzakje en doe in de koelkast.
2. Rol de Thaise basilicum in keukenpapier, zet in een ziplock bag en zet weg in de koelkast.
3. Hak de Thaise basilicum grof, doe in een diepvrieszakje en vries het in.
4. Frituur de Thaise basilicum blaadjes en ren heel hard weg, want het spettert als een gek.
Stel dat je de blaadjes wilt frituren doe dan tijdens het frituren heel snel een spatdeksel op de pan, zo voorkom je olie spetters. De gefrituurde blaadjes kan je als garnering gebruiken bij vleesgerechten, visgerechten, roerbakgerechten en salades.