Gestoomde hele zeebaars met sizzling oil

Gestoomde hele zeebaars met sizzling oil
Gestoomde hele zeebaars met sizzling oil is gegarandeerd een “crowd pleaser” Het is een Chinees gerecht (eigenlijk typisch Kantonees) en wordt in de Chinese cultuur in zijn geheel op tafel gezet. Vervolgens kan een ieder stukjes vis plukken, dippen in sojasaus en oppeuzelen met witte rijst. Het is een super eenvoudig gerecht om te bereiden. De eenvoud, versheid van de ingrediënten en uiteraard de sizzling olie eroverheen geeft dit gerecht qua smaak elegantie en verfijning. Eters bij mij ontvangen dit gerecht aan tafel met veel enthousiasme. Ga het s.v.p. een keer maken, je zult zeker niet teleurgesteld zijn!

Gestoomde hele zeebaars met sizzling oil

Gestoomde hele zeebaars met sizzling oil
Totale bereiding: ½ uur
4 personen

Ingrediënten
4 lente-uitjes
3 duimgroot stukjes gember
1 rode lombok peper
1 normale zeebaars van ongeveer 500 tot 600 gram
zout naar smaak
2 eetlepels Chia Fan Rice Chiew
2 eetlepels sojasaus light
2 eetlepels sojasaus dark
3 eetlepels heet water
40 tot 50 ml zonnebloemolie

Bereidingswijze
Snijd de lente-uitjes in julienne. Schil 2 duimgroot stukjes gember en snijd deze, de rode lombok peper in lange reepjes. Sla 1 duimgroot stukje gember plat met de achterkant van een hakmes. Zet alles opzij.

Koop een zeebaars bij de visboer die schoongemaakt en ontschubd is en hou liefs de kop en staart er nog aan. Pers een citroen over de vis heen en spoel deze onder koud water. Dep goed droog met keukenpapier en maak vervolgens schuine inkepingen aan beiden kanten van de vis. Wrijf de vis zowel aan de binnen-en buitenkant met zout en Chia Fan Rice Chiew. Vul de buikholte van de vis met de platgeslagen gember. Leg de vis op een plat bord dat in een stoommand of wok past en stoom de vis circa 12 tot 15 minuten op hoog vuur met een goed afsluitende deksel op de stoommand of wok. Als het visvlees met gemak van de ruggengraat loskomt dan is de vis gaar!

Als de vis aan het stomen is, leng dan de sojasauzen aan met heet water en zet opzij.

Verwijder na het stomen van de vis, de platgeslagen gember en gooi weg. Leg de vis op een hittebestendige serveerschaal, meestal een ovale en bestrooi de vis met de lente-uitjes, gember en rode lombok peper.

Verhit de olie in een steelpan op middelhoog vuur tot de olie begint te roken. Giet de hete olie (sizzling oil) over de lente-uitjes, gember en rode lombok peper, hierbij moet je een sissend geluid horen bij het gieten van de olie. Giet vervolgens de aangelengde sojasauzen rondom de vis.

Serveer de vis direct met witte rijst en eventueel wat geroerbakte Chinese groentes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *