Sopropo ke chokha

sopropo ke chokha
Sopropo is bittermeloen en chokha betekent in het Hindoestaans of Indiaas een soort van sambal dat meestal wordt gegeten met rijst en linzen. Dit gerecht heb ik vroeger als tienermeisje geleerd in Suriname van de schoonmoeder van mijn oudste zus, Friede. Friede leeft niet meer en zij werd in Suriname geprezen voor haar fiadoo (een Surinaams gebak gevuld met rozijnen en krenten). Op haar fiadoo was ik echter niet zo gek, omdat ik nooit echt van zoet heb gehouden. Wat ik wel altijd tof vond, was deze chokha van haar. Ik vind echt super crea dat zij dit gerecht ooit zelf heeft bedacht en zeker niet geheel onbelangrijk, het smaakt geweldig, indien je van sopropo houdt. Kortom, ik plaats deze spopropo ke chokha nu op mijn blog, want dit recept mag van mij absoluut niet de vergetelheid raken. Enjoy!

sopropo ke chokha

Sopropo ke chokha
Totale bereiding: ½ uur
4 personen

Ingrediënten
2 stuks sopropo (in totaal circa 600 gram)
½ ui
500 ml zonnebloemolie
zout naar smaak
sap van ½ limoen

Bereidingswijze
Was de sopropo’s. Halveer ze in de lengte en schraap met een lepel de zaadlijsten uit en gooi de zaadlijsten weg.

Pak een mandoline en snijd de sopropo’s vervolgens flinterdun, dep droog met keukenpapier en zet weg. Snipper de ui zeer fijn en zet ook opzij.

Verhit in een ruime pan of wok de olie tot 180 graden en frituur de flinterdunne sopropo in 4 etappes goudbruin en krokant. Het frituren duurt per etappe circa 5 minuten. Schep met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.

Doe de gefrituurde sopropo in een ruime mengkom. Voeg daarna de uien, zout naar smaak toe en meng het geheel.

Pers tot slot het limoensap over de sopropo. Proef en voeg eventueel naar smaak wat meer zout en limoensap.

Serveer warm of op kamertemperatuur als bijgerecht met rijst en dahl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *