Sopropo

sopropo bittermiloen bitter melon karaila op tokotheek
Sopropo, ookwel bittermeloen, bitter melon of karaila genoemd is een komkommersoort met een geribbeld buitenkant. Erg populair in de Surinaamse keuken, maar ook in de Aziatische keuken, zoals in de Chinese en de Japanse keuken. In Suriname wordt het gestoofd met gedroogde garnalen, gedroogde vis, zoutvlees of gevuld met gehakt. In China wordt het gestoomd, in soepen verwerkt of geroerbakt. In Japan vooral op het eiland Okinawa wordt het verwerkt in salades. Bewoners van Okinawa worden het oudst in Japan en zijn ook de langst levende mensen ter wereld. Dit komt door hun gezonde voedingspatroon met weinig calorieën en sopropo onder andere valt wekelijks onder hun voedingspatroon. Sopropo is megagezond en is rijk aan vitamine C, B1, B2, B3 en B11, bovendien bevat het veel magnesium, fosfor, ijzer, mangaan en zink. Het is niet ieders favoriet, omdat het ontzettend bitter is. Sopropo wordt in de lengte gehalveerd, met een lepeltje ontdaan van de oneetbare zaden, vervolgens in dunne partjes gesneden en verwerkt in diverse gerechten. Ook is het mogelijk om voor gebruik de gesneden sopropo circa 15-20 minuten in een zoutbadje te leggen om de bittere smaak te minimaliseren. Het is zeker een week goed houdbaar in de koelkast.