Groene curry met Thaise aubergines en speklappen

Thaise groene curry op tokotheek
Je kunt groene currypasta uiteraard kant-en-klaar kopen bij de toko. Maar, niets gaat boven een eigengemaakte currypasta. Groene Thaise curry is vaak wat scherper dan de rode, omdat in de groene dikwijls verse groene hete chilipepers zijn verwerkt. Verwacht, echter geen felgroene currypasta, waarin voor de groene kleur vaak voedselkleurstof is verwerkt. Bij het maken van deze groene currypasta heb ik geen concessies gedaan. Ik vind persoonlijk dat dit gerecht die scherpte nodig heeft als je voor authenticiteit gaat. Zonder de authentieke smaken is het geen Thais eten meer. Zou je toch concessies willen doen, gebruik dan minder verse pepers bij het maken van de currypasta.

Thaise groene curry op tokotheek
Groene curry met Thaise aubergines en speklappen
Totale bereiding: 1 ½ uur
4 personen

Ingrediënten Thaise groene currypasta
2 theelepels korianderzaad
1 theelepel komijnzaad
1 theelepel witte peperkorrels
10 stuks groene rawit pepers
5 stuks groene lombok pepers
2 uien
10 teentjes knoflook
4 stuks sereh stengels
2 duimgroot stukjes laos
8 stuks djeroek poeroet blaadjes
een stukje trassi (circa 3-4 gram)
7 stuks korianderwortel
1 bosje korianderblaadjes incl. stelen
2 limoenen
1 theelepel zout

Ingrediënten aubergines en speklappen
300 gram speklappen á la minute
3 eetlepels vissaus
1 eetlepel zonnebloemolie
3 eetlepels zelfgemaakte Thaise groene currypasta
400 ml kokosmelk (niet schudden)
6 stuks Thaise aubergines
14 stuks djeroek poeroet blaadjes
4 stuks Thaise groene peperkorrels
2 eetlepels palmsuiker (ongeraffineerd)
20 blaadjes Thaise basilicum
sap van ½ limoen
200 ml kippenbouillon

Ingrediënten garnering
1 rode lombok peper

Bereidingswijze
Maak eerst de Thaise groene currypasta. Hak de groene rawit pepers, de groene lombok pepers, uien en knoflook grof. Verwijder de harde buitenste bladeren van de sereh, snijd de sereh heel fijn en snijd vervolgens de laos ook heel fijn. Verwijder de middelste nerf van de djeroek poeroet blaadjes en snijd deze heel fijn. Rasp de groene schil van de limoenen en neem het witte bittere gedeelte niet mee. Rooster alle ingrediënten in een hete pan exclusief de korianderblaadjes en stelen, de schil van de limoenen en zout circa 5-7 minuten. Indien, je tijd en zin hebt, vijzel dan alle ingrediënten tot een egale pasta. Geen tijd en zin, maal het geheel dan in een hakmolen of foodprocessor. Voeg bij het vijzelen of machinaal fijnhakken de korianderblaadjes en stelen, de schil van de limoenen en zout toe. Zet 3 eetlepels currypasta apart voor dit gerecht. Als je bovenstaande ingrediëntenlijst exact toepast, blijft er vrij veel currypasta over (ongeveer 10 volle eetlepels). Bewaar de overtollige currypasta in de vriezer in ijsblokbakjes. Als het ingevroren is, kun je het heel makkelijk eruit wippen en hoeveel currypasta je dan voor een volgende maaltijd nodig hebt, laat ik aan jou over. Op deze manier heb je een prima voorraad homemade currypasta in de vriezer.

Snijd de speklappen in stukken van 5 cm breed en 5 cm lang. Marineer de speklappen in een schaal met 2 eetlepels vissaus en laat het even intrekken.

Hak de palmsuiker grof. Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie in een pan en bak al roerend 1 eetlepel groene currypasta circa 1 minuut in de olie. Voeg een scheutje kokosmelk, 7 stuks djeroek poeroet blaadjes, ½ eetlepel palmsuiker toe en bak dit geheel circa 1 minuut. Doe de speklappen in de pan, bak heel even mee, doe de deksel op de pan en laat het geheel circa een ½ uur op een laag pitje sudderen. Als de speklappen mals zijn, haal je het uit de pan en zet apart op een bord.

Spoel intussen de Thaise aubergines, verwijder de steelaanzet en snijd deze in de lengte in 4 stukken. Leg ze onmiddellijk weg in koud water om oxidatie te voorkomen.

Snijd de rode lombok peper heel fijn in lange reepjes. Leg de rest van de kokosmelk, de rest van de djeroek poeroet blaadjes, Thaise groene peperkorrels, Thaise basilicum blaadjes, de rest van de palmsuiker, de rest van de vissaus, limoensap, kippenbouillon en de fijngesneden rode lombok peper klaar voor gebruik.

Veeg de pan waarin je de speklappen hebt klaargemaakt schoon met keukenpapier, laat deze wederom verhitten en schep 4-5 eetlepels van de dikke room die boven op de kokosmelk drijft en verwarm dit op middelhoog vuur tot de room borrelend kookt. Voeg 2 eetlepels currypasta en roer deze goed door de kokosroom. Bak het geheel circa 2 minuten op middelhoog vuur zonder veel te roeren tot er aan de oppervlakte kleine gaatjes ontstaan. Giet 3 eetlepels kokosmelk vanaf de rand bij en roer die er goed door. Bak het geheel circa 1 minuut tot er een romige massa ontstaat.

Voeg vervolgens de gegaarde speklappen, de Thaise aubergines, de kokosmelk, de djeroek poeroet blaadjes, Thaise groene peperkorrels toe en breng het geheel lichtjes aan de kook. Laat het geheel circa 10-12 minuten op redelijk middelhoog vuur koken zonder de deksel op de pan tot de aubergines zacht zijn. Maak af met limoensap, vissaus, palmsuiker en kippenbouillon. Meng aan het eind de Thaise basilicum blaadjes en laat het geheel circa 5 minuten meestoven. Haal de pan van het vuur, verwijder de djeroek poeroet blaadjes en de Thaise groene peperkorrels.

Garneer met de fijngesneden rode lombok peper en serveer direct met warme rijst.

4 Responses so far.

 1. donnoek zegt:

  JOoooooo! Deze is lekkerrrr! Echt een aanrader. Die thaise aubergines zijn totaal onterecht onbekend! Wat een lekker gerecht is dit. Voor iedereen die gewoon van eten houdt, ontzettend geschikt! Dank je wel voor weer een heerlijk gerecht.

  • Shakita zegt:

   Je slaat de spijker op de kop! Thaise aubergines zijn echt de bomb! Velen die dit niet eerder hebben gegeten zijn vaak meteen verkocht aan de zachte romige smaak van deze aubergines. Goddelijk, alsof er een engeltje over je tong streelt… Zo blij te lezen dat jij culinair de smaken goed in de gaten hebt. Houden zo!!!

 2. Iris zegt:

  Deze curry is zo enorm smaakvol! Ik heb in menig restaurant niet zo heerlijk gegeten als met dit gerecht. Zacht romig en toch licht pittig. Zalig!!

  • Shakita zegt:

   Wow! Dankjewel, Iris voor je mooie reactie. Het doet mij goed om te lezen dat je dit gerecht met enorm veel smaak hebt gegeten. Met culinaire groeten, tokotheek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *