Sewai met pruimen en rozenblaadjes

sewai
Sewai, sevain of te wel sawai is een Surinaams Hindoestaanse zoete desssertsoep die in Suriname meestal warm wordt gegeten. Toen ik in Suriname woonde, kreeg ik dit dessert ook te eten bij de Mohammedanen tijdens Eid ul-Fitr. Eid ul-Fitr staat bekend als Suikerfeest of Bodo en wordt meteen na de Ramadan, de heilige vastenmaand gevierd. Vermicelli wordt doorgaans verwerkt in hartige soepen. Echter, bij Mohammedanen, Hindoestanen, Indiërs en Arabieren wordt vermicelli ook veelvuldig verwerkt in desserts of zoete soepen. Klinkt, wellicht vreemd vermicelli in een zoete soep, but bare with me, het is een heerlijk dessert! Deze zoete dessertsoep is uit India komen overwaaien naar Suriname en is ideaal om te serveren na een spicy maaltijd. De Surinaamse versie bevat rozijnen en aangezien ik niet zo’n fan ben van rozijnen, heb ik i.p.v. rozijnen gedroogde pruimen in mijn versie verwerkt en ten slotte gegarneerd met rozenbaadjes. Eet ze!

sewai

Sewai met pruimen en rozenblaadjes
Totale bereiding: 10 tot 15 minuten
4 personen

Ingrediënten sewai
12 stuks gedroogde pitloze pruimen
65 gram krulvermicelli fijn van het merk Honig
1 eetlepel ongezouten roomboter of ghee
450 ml halfvolle melk
10-12 theelepels kristalsuiker
scheutje vanille extract

Ingrediënten garnering
rozenblaadjes

Bereidingswijze
Verhit in een ruime pan de roomboter of ghee en voeg de vermicelli toe. Bak deze in circa 2 minuten goudbruin op niet te hoog vuur en blus af met de melk.

Roer het geheel en verwarm alles tegen het kookpunt aan. Voeg daarna de gedroogde pitloze pruimen, suiker en een klein scheutje vanille extract toe. Roer het geheel nogmaals en laat circa 10-12 minuten op een laag pitje pruttelen tot de vermicelli zacht is. Blijf wel roeren, zodat de vermicelli niet vastkleeft aan de bodem van de pan.

Verdeel de warme zoete vermicelli soep over vier kleine soep kommetjes en garneer met rozenblaadjes.

Serveer warm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *