Sambal goreng udang met peteh

sambal goreng udang met peteh
Hoe meer petehbonen in mijn sambal of eten zitten des te beter, want ik hou er wel van. Petehbonen hebben een eigenaardige smaak en kan behoorlijk tegenvallen als je er niet mee bent opgegroeid of als je smaakpapillen nog niet gevorderd zijn. Het heeft namelijk een beetje een gasachtige smaak. Ik ben er niet mee opgegroeid en de eerste keer dat ik het at, had ik er totaal geen moeite mee. Ze worden ook stinkbonen genoemd, nou ik zal je eerlijk zeggen, heb er niets van gemerkt. Ik vind ze juist lekker ruiken. Maar, kijk niet naar mij, ik ben een vreemde eet in de bijt op culinair gebied. Dit bijgerecht doet het excellent als onderdeel met andere gerechten op tafel. Je kunt i.p.v. grote garnalen ook kleinere garnalen gebruiken. Salamat makan!!!

sambal goeng udang met peteh

Sambal goreng udang met peteh
Totale bereiding: ½ uur
4 personen

Ingrediënten
100 gram petehbonen
13 eetlepels zonnebloemolie
500 gram grote garnalen
sap van 1 citroen
5 sjalotjes
5 rode lombok pepers
4 rode rawit pepers
6 teentjes knoflook
3 tomaten
3 sereh stengels
2 duimgroot stukjes laos
6 salam blaadjes
5 gram trassie
3 theelepels tamarindepasta
2 eetlepels kristalsuiker
2 theelepels gemalen komijnzaad, djinten
2 theelepels gemalen korianderzaad, ketoembar
1 kippenbouillonblokje

Bereidingswijze
Halveer de petehbonen. Verhit in een wok of ruime pan 6 eetlepels olie en bak de petehbonen circa 3 minuten. Haal uit de olie, laat uitlekken op keukenpapier en zet apart.

Pel en ontdoe de garnalen van het darmkanaal. Was de garnalen in een vergiet onder stromend lauw water met citroensap, laat uitlekken en dep droog met keukenpapier.

Hak de sjalotjes, lombok pepers, rawit pepers, knoflook en tomaten eerst grof en maal alles tot een pasta in een hakmolen of blender. Verwijder de harde buitenste bladeren van de sereh, snijd de sereh in stukken van 7 cm lang en kneus deze met de stamper van een vijzel of ander zwaar materieel. Snijd de laos in plakjes en leg de salam blaadjes gereed.

Verhit de olie wederom die je nog hebt staan in de wok, waarin de petehbonen waren gebakken. Fruit hierin 1 volle eetlepel van het sjalotjes-lombok peper-rawit pepers-knoflook-tomatenmengsel, 2 ½ gram trassie, 1 theelepel tamarindepasta en 1 theelepel kristalsuiker circa 30 seconden-1 minuut. Voeg de garnalen toe en bak aan beide kanten circa 30 seconden-1 minuut op middelhoog vuur. Haal de garnalen uit de wok en leg heel even weg op een bord.

Veeg de wok schoon met keukenpapier en giet er 7 eetlepels olie toe en verhit deze. Fruit hierin de rest van de sjalotjes-lombok peper-rawit pepers-knoflook-tomatenmengsel, de rest van de trassie, de gekneusde sereh stengels, de laos plakjes en salam blaadjes op middelhoog vuur circa 1-2 minuten. Voeg daarna de rest van de tamarindepasta, de rest van de kristalsuiker, gemalen komijnzaad, gemalen korianderzaad en kippenbouillonblokje toe en bak het geheel circa 1-2 minuten. Voeg vervolgens de garnalen en de petehbonen toe en bak onder voortdurend scheppen gaar in circa 2-3 minuten.

Verwijder de sereh stukjes, laos plakjes en de salam blaadjes en serveer deze sambal warm als hoofdgerecht of bijgerecht met warme rijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *