BB met R

BB met R
BB met R is bruine bonen met rijst. Dit is een Surinaams-Creools gerecht, waar Hollandse bruine bonen, liefs van het merk HAK samen een harmonie vormt met Surinaamse ingrediënten. Op de authentieke wijze wordt BB met R met zoutvlees klaargemaakt. Echter, met kip is het ook zeker een heerlijke optie. Ik maak de mijne vaak met kip, aangezien bij mij thuis zoutvlees niet erg hoog in het vaandel staat! Check het recept en eet smakelijk!

BB met R

BB met R
Totale bereiding: 1 ½ uur
4 personen

Ingrediënten BB met R
2 grote kippenpoten
sap van 1 citroen
25 pimentkorrels
2 grote uien
6 cocktailtomaten
8 eetlepels zonnebloemolie en 1 eetlepel margarine
1 volle theelepel tomatenpasta
1 ½ kippenbouillonblokje
5 laurierbladen
3 theelepels suiker
1 eetlepel sojasaus dark
3 takjes selderij
2 Madam Jeanette pepers (heel laten)
versgemalen zwarte peper naar smaak
kopje water
1 grote blik HAK bruine bonen (720 gram)

Ingrediënten garnering
3 takjes selderij (fijngesneden)

Bereidingswijze
Hak de kippenpoten in hapklare stukken met vel en al en was de stukken kip onder stromend water in een vergiet met het sap van 1 citroen. Laat uitlekken en zet weg. Maal de pimentkorrels in een vijzel fijn tot poeder en zet opzij.

Snijd de uien grof en de tomaten in blokjes. Verhit de olie en de margarine in een ruime braadpan en fruit de uien circa 3 tot 5 minuten. Voeg daarna de tomaten, tomatenpasta, gemalen pimentkorrels, kippenbouillonblokje, laurierbladen, suiker en sojasaus dark toe. Fruit het geheel circa 2 minuten en voeg de kippenstukken toe. Schep de massa goed om en voeg de selderijtakjes, Madam Jeanette pepers, wat versgemalen zwarte peper naar smaak en een kopje water toe. Roer het geheel nogmaals en zet het vuur laag. Doe de deksel op de pan en laat de kip 1 uur pruttelen.

Voeg na een 1 uur de bruine bonen inclusief het vocht toe. Roer het geheel goed om, zet het vuur hoog en breng het vocht aan de kook. Zodra het vocht begint op te koken, zet je het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat het geheel circa ½ uur zachtjes doorsudderen.

Na een ½ uur, haal je met een lepel de Madam Jeanette pepers uit de bruine bonen. Hou beide boven de braadpan en druk met een andere eetlepel het pepervocht eruit. Roer het vocht in de bruine bonen massa en gooi vervolgens de pepers weg.

Garneer de bruine bonen met fijngesneden selderij en serveer direct met warme rijst. Komkommer op azijn past ook perfect bij dit gerecht als zuurgoed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *