Laab moo

laab moo
Laab Moo is een Thaise salade op basis van varkensvlees afkomstig uit de Isaan streek, Noordoosten van Thailand. Maar, er zijn ook andere varianten zoals met kip óf eend/rund óf vis. Laab moo is de variant met varkensvlees. Laab betekent in het Thais ‘salade’ en moo betekent ‘varken’. Het is een salade met flink wat smaakmakers en mede hierdoor krijgt de salade een frisse, zoete, zure, zoutige en pittige smaak. Het gehakt wordt op smaak gebracht met vissaus, limoensap, Pantai vissaus (ground preserved fish sauce meestal van het merk Pantainorasingh), verse kruiden zoals munt, koriander, lente-uitjes, Thaise basilicum (optioneel), sjalotjes, chilipeper vlokken en wat suiker (optioneel). En, zeker niet te vergeten geroosterde gemalen kleefrijst, want zonder geroosterde gemalen kleefrijst kan er geen sprake zijn van een laab. De rijst geeft de laab een prettige crispy textuur en tevens een notige smaak. Ga het een keer maken en je blijft ervan eten! Serveer met kleefrijst en liefs met rauwe Aziatische groenten zoals kouseband en Thaise aubergines als je het enigszins authentiek wilt serveren. Maar, serveren met komkommers, slablaadjes en radijsjes is ook een optie (niemand zal je scheef aankijken). Rol bijvoorbeeld de laab in de slablaadjes, pak wat rijst en groente & put it in your gob. Yam!

laab moo

Laab moo
Totale bereiding: 1 uur
4 personen

Ingrediënten
200 gram Da Bi
scheutje azijn
3 volle eetlepels kleefrijst
300 gram half om half gehakt
100 ml water
6 tot 7 eetlepels pantai vissaus
4 tot 5 eetlepels vissaus
5 tot 6 theelepels chiliflakes (voor minder pittigheid 1 tot 2 theelepels)
sap van twee limoenen
2 eetlepels suiker
15 stuks djeroek poeroet bladeren
½ duimgroot stukje laos
3 lente-uitjes
6 stuks Thaise sjalotjes
1 bosje koriander
15 stuks muntbladeren

Bereidingswijze
Ontdooi de Da Bi. Doe ruim water in een pan en breng het aan de kook. Voeg de Da Bi en een scheutje azijn toe aan het kokend water. Kook de Da Bi circa 7 minuten, laat uitlekken in een zeef (niet in een vergiet) en spoel onder stromend koud water (s.v.p. niet met lauw of warm water)  uit de kraan. Knijp het vocht eruit met je handen, dep droog met keukenpapier, knip de lange slierten flink wat korter en zet opzij.

Rooster de kleefrijst in een pan met een dikke bodem goudbruin, vijzel deze semi-grof en zet opzij.

Verwijder de nerf van de blaadjes djeroek poeroet en snipper de bladeren zeer fijn. Hak de laos superfijn in liefs een hakmolen. Snijd de lente-uitjes en de sjalotjes in zeer fijne ringetjes. Hak de koriander grofjes en scheur de muntbladeren. Zet alles opzij.

Pak een steelpan en voeg het water en het gehakt toe. Bak het gehakt al roerend gaar in het water en laat het vocht verdampen. Doe het gehakt in een ruime mengkom en voeg de vissauzen, chiliflakes, limoensap, suiker, djeroek poeroet bladeren en laos toe. Hussel alles door elkaar en voeg nu de lente-uitjes, sjalotjes, koriander en muntbladeren toe. Voor meer hygiëne mag je ook handschoenen dragen en dan mengen.

Voeg helemaal op het laatst de geroosterde kleefrijst toe en meng alles goed door. Proef of je de balans fris, zoet, zuur, zoutig en pittig goed hebt. Zo niet, pas dan fris, zoet, zuur, zoutig en pittig aan to your liking.

Zet de laab moo op tafel en serveer op authentieke wijze met gestoomde kleefrijst en toko groentes zoals Thaise aubergine en Surinaamse kouseband. Je mag er ook komkommers en eventueel radijsjes bij doen.

Note: je kan deze laab ook alleen met gestoomde kleefrijst of een ander soort rijst zoals Pandan- of Jasmijnrijst serveren. Laat in dit geval niet al het vocht tijdens het bakken van het gehakt verdampen. Hou het gehakt vochtig, zodat je bij de laab wat jus hebt voor bij de rijst.

2 Responses so far.

  1. Nicole zegt:

    Wat een heerlijk verrassend recept 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *