Surinaamse ketchap kip

surinaamse ketchap kip
Surinaamse ketchap kip is echt een klassieker in Suriname! Het is “finger licking good” en ontbreekt bijna nooit op een Surinaams feestje. Meestal tref je deze ketchap kip en ketchap kip die verder gegaard is in de oven aan op feestjes. Die uit de oven heet Surinaamse oven kip. Ik nam wat recepten door op het internet en de een doet er paprikapoeder in en de ander Chinese vijfkruidenpoeder. In de mijne zit geen paprikapoeder en ook geen Chinese vijfkruidenpoeder, omdat simpelweg thuis nooit mijn moeder of zussen paprikapoeder en Chinese vijfkruidenpoeder in dit gerecht deden. Zodra je er Chinese vijfkruidenpoeder in doet, krijg je een kip met een Chinese smaak (ook lekker niets mis mee), maar dit gerecht is een ketchap kip en een ketchap kip mot naar mijn idee met ketchap worden klaargemaakt. En, paprikapoeder is een ingrediënt dat sowieso vrij weinig wordt gebruikt door Surinamers. Ik laat mijn ketchap kip 2 uur sudderen op een laag pitje. Wellicht voor vele Surinamers een lange weg om de kip te garen, maar op mijn manier wordt de kip zo mals dat het vlees van het bot afvalt als je er al naar kijkt. Bij het langzaam garen trekken ook de sappen en de kruiden heerlijk in de kip. Gebruik vervolgens kip met bot in dit gerecht of kippendijenfilet als je niet van botten houdt. Kipfilet is een “no go” in dit gerecht. Tot slot, gebruik geen Indische ketchap van het merk Conimex of een ander Indisch merk. Je kunt Indische ketchap beter gebruiken bij Indische gerechten. Bij deze Surinaamse ketchap kip zou ik je sterk adviseren een Surinaamse kruidige zoete ketchap van het merk Sishado of van het merk Helen te gebruiken. Ik gebruik meestal het merk Sishado. Njang swietie!

surinaamse ketchap kip

Surinaamse ketchap kip
Totale bereiding: 2 ½ uur
4 personen

Ingrediënten
1200 gram kipbraadstukken
2 limoenen
2 middelgrote uien
5 teentjes knoflook
¼ Madam Jeanette peper (voor meer pit 1 Madam Jeanette)
4 eetlepels zonnebloemolie
2 eetlepels sojasaus dark
3 eetlepels Sishado indo marinade ketchap
2 theelepels sambal badjak extra heet
½ kippenbouillonblokje

Bereidingswijze
Kipbraadstukken zijn stukken die te koop zijn in de supermarkt of bij de poelier zonder vel en er zitten botten in. Waarom vlees met bot gebruiken, omdat vlees met bot veel meer smaak geeft aan je kip. Haat je botten, gebruik dan kippendijenfilet en s.v.p. geen kipfilet. Met kipfilet sla je bij dit gerecht de plank compleet mis.

Hak elk kipbraadstuk in tweeën met een scherpe kapmes. Kun je dit niet doen, laat de poelier dit voor je doen of iemand thuis die kan hakken. Doe de gekapte stukken kip in een vergiet, pers het sap van de limoenen eroverheen en was de kip een aantal keren grondig onder stromend lauw water. Laat het goed uitlekken en zet opzij.

Snipper de uien fijn of rasp de uien. Ik heb in dit geval de uien gesnipperd, maar soms rasp ik mijn uien, het is hoe mijn “mood” is. Echter, in beide gevallen heb je een heerlijk resultaat. Stamp de knoflook en de Madam Jeanette peper fijn in een vijzel met een heel klein beetje zout. Het zout zorgt ervoor dat het vijzelen wat makkelijker gaat.

Verhit in een ruime pan of wok de olie en fruit uien, knoflook en Madam Jeanette tot het geheel heerlijk gaat ruiken. Voeg dan sojasaus dark, Sishado indo marinade ketchap en sambal badjak extra heet en kippenbouillonblokje toe. Bak alles een minuut of drie en voeg daarna de kip toe. Schep het geheel goed om. Doe de deksel op de pan en laat het circa 2 uur sudderen op een laag pitje, wel zo af en toe de kip omscheppen.

Na 2 uur te hebben gesudderd, zal er veel vocht zijn vrijgekomen in de pan, maar de kip zal door en door gaar zijn. Zet onmiddellijk het vuur hoog en laat de saus indikken tot een jeuïge consistentie. Dit duurt circa 15-20 minuten. Hierdoor wordt de kleur ook wat intenser.

Garneer met fijngesnipperde selderij en serveer deze Surinaamse ketchap kip met warme rijst, gesauteerde Surinaamse kouseband en met komkommer op azijn and you’re done!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *