Sem

sem op tokotheek
Sem ook bekend onder de namen sem beans, flatbeans of green fava beans is een peulvrucht en heeft net als de sperzieboon eetbare peulen en zaden. Maar, de smaak van sem is veel intenser dan die van de sperzieboon. Deze groente wordt veelvuldig gebruikt in de Surinaamse Hindoestaanse en de Indiase keuken. Sem zal je nooit in een restaurant op het menu aantreffen, aangezien het vaak een ‘home cooked meal’ is bij vele Surinaamse Hindoestanen en Indiërs. Deze peulvrucht heeft vezelige draadjes die je het beste voor gebruik in een beweging aan beide kanten eraf kunt trekken. Daarna kun je de sem in tweeën breken of snijden en eventueel blancheren. Bij Indiërs is het gebruikelijk dat ze de sem klaarmaken in masala (kerriepoeder) met aardappelen en in de meeste gevallen houden zij het gerecht compleet vegetarisch. Surinaamse Hindoestanen daarentegen maken de sem ook klaar in masala met aardappelen, maar er wordt als extra ingrediënt, droge vis (een typisch Surinaams ingrediënt, waarbij vis droog wordt gerookt) toegevoegd. Verse sem is maximaal 5 dagen goed te bewaren in de koelkast. Maar, je kunt ze ook eerst ontdoen van de draderige vezels, in stukken breken/snijden en invriezen. Helaas is sem een groente die je sporadisch in Arnhem zal aantreffen in de toko’s. In steden als Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zal je het sneller tegenkomen. Maar, stel dat je hem tegenkomt, loop deze groente dan s.v.p. niet voorbij, aangezien het qua smaak zeer de moeite waard is.