Lontong gebroken rijst

lontong, lontong gebroken rijst
Lontong is kleefrijst die in kant-en-klare geperforeerde zakjes wordt verkocht in de toko’s. Er is een gebroken rijst en een hele korrel variant beschikbaar. Op de afbeelding links zie je de gebroken rijst variant (heeft een gewicht van 150 gram) en op de afbeelding rechts zie je hoe het eruit ziet als het gekookt is, het zwelt flink op! Dit zakje gekookt is voldoende voor 3 tot 4 personen. De gebroken rijst variant hecht beter dan de hele korrel variant tot compactere blokjes. Lontong wordt in de Indonesische, Indische en de Molukse keuken veelvuldig koud gegeten. Als het gaar is en compleet is afgekoeld, wordt het in blokjes gesneden en geserveerd bij bijvoorbeeld saté met pindasaus en gado-gado (Indische groentegerecht). Ook wordt het verwerkt in curry’s of in een soto ayam (Indische maaltijdsoep met kip). Lontong smaakt verder gewoon naar rijst, zit niet veel smaak aan. Qua smaak moet de lontong het hebben van de kruidigheid van het gerecht dat samen met de lontong wordt geserveerd. Hoe te koken: de lontong kun je liefs een avond van te voren voorbereiden. Spoel het pakje lontong een aantal keren in een vergiet onder de kraan tot het water helder is. Breng vervolgens in een ruime pan water aan de kook en voeg het pakje lontong toe (het pakje moet compleet ondergedompeld zijn in het water). Kook de lontong afgedekt in circa 45 minuten tot 1 uur gaar op matig middelhoog vuur. Haal het pakje uit het water (het zal flink uitgezet zijn) en spoel het een aantal keren onder stromend koud water uit de kraan. Leg weg op een bord en laat het zakje lontong compleet afkoelen, voordat je het gaat serveren.