Bakkeljauw

bakkeljauw

Bakkeljauw of te wel batjauw, bacalao, bacalhau (Portugese benaming) is gedroogde gezouten vis en is graatvrij of met graten verkrijgbaar bij de toko’s. Bij de grote filialen van Appie kun je tegenwoordig ook aan vooral graatvrije bakkeljauw komen. Graatvrij is duurder en het is te adviseren om voor de graatvrije versie te kiezen, omdat je dan geen gedoe hebt om nog graten te verwijderen. Bakkeljauw van het merk Lufo zoals zichtbaar op deze foto is Alaska pollak, een kabeljauw-achtige (neef van de kabeljauw en de koolvis). De vis wordt opengesneden, ontdaan van de ingewanden, gezouten en vervolgens gedroogd. Bakkeljauw noemt men ook klipvis, omdat het vroeger op de klippen te drogen werd gelegd. Zeevaarders namen vroeger op hun lange scheepvaarttochten klipvis mee, omdat het jaren vrij goed te bewaren was. Hoe te gebruiken: bakkeljauw moet voor gebruik eerst geweekt of gekookt worden, zodat het volledig kan ontzouten. Na het ontzouten kun je het in stukjes pluizen of scheuren en verwerken in diverse gerechten. Deze vis wordt veelvuldig gebruikt in de Surinaamse, Antilliaanse, Cara├»bische, Portugese, Spaanse en Kaapverdische keuken. Populaire snacks in de Surinaamse keuken zijn bijvoorbeeld telo (gebakken cassave) met bakkeljauw en broodje bakkeljauw. Houdbaarheid: koel en droog bewaren. Kan ook in de koelkast bewaard worden en de houdbaarheid kan oplopen tot wel maanden/jaren.