Pomelo

Pomelo

Dit is pomelo, de gele variant. Pomelo is een citrusvrucht, afkomstig uit Zuidoost-Azië en deze gele heeft raakvlakken met grapefruit. Maar, het vruchtvlees is steviger en de smaak is zoet, niet zuur en ook niet bitter. Kortom, lekkerder dan grapefruit. Wellicht daarom zo geliefd in Azië. Er is ook een roze variant, deze smaakt bijna exact naar grapefruit. Het is wel arbeidsintensief om de dikke schil en de velletjes van de pomelo te verwijderen, maar het is qua smaak zeker de moeite waard. Hoe te hanteren: verwijder eerst de dikke schil en pel dan de partjes door de velletjes te verwijderen. De velletjes gooi je weg! Een populair Thais gerecht waarin pomelo (gele variant) wordt verwerkt is een Zuid-Thaise rijstsalade genaamd, Kao Yum. In deze salade worden verscheidene ingrediënten, inclusief pomelo en wat rijst (meestal overgebleven rijst) in een kom gemengd en gegeten met een pittige dressing. Een pomelo is vrij lang houdbaar, maar gaat in kwaliteit achteruit door steeds minder sappig te worden. Pak in de toko, daarom ook een zwaardere mama met een perfecte gave huid. Want, hoe zwaarder de pomelo, hoe sappiger het vruchtvlees. Een pomelo die bijvoorbeeld al geschild is, kun je het beste wikkelen in plasticfolie en is zeker een aantal dagen goed houdbaar in de koelkast. Of doe in de vriezer, altijd beter, kan dan een volgende keer in een smoothie met ander fruit.