Bloemkoolroosjes met kasoori methi

bloemkoolroosjes met kasoori methi
Dit bloemkoolroosjes bijgerecht is eentje met een Indiase flair waarin kasoori methi (gedroogde fenegriekbladeren) is verwerkt. Zowel verse als gedroogde fenegriekbladeren is een culinair fenomeen in India. Helaas, zijn bovengenoemde varianten nog vrij onbekend in Nederland. Verse fenegriekbladeren is al helemaal een ramp om aan te komen, zelfs in de meest goed gesorteerde Indiase toko’s is het niet te verkrijgen. Zo, ook kasoori methi, kom je sporadisch tegen. Fenegriekzaad en fenegriekpoeder daarentegen zijn wel ingrediënten die makkelijk te verkrijgen zijn in de toko’s. Fenegriek in welke vorm dan ook, dient spaarzaam gebruikt te worden in een gerecht, aangezien teveel qua dosering een gerecht een bittere smaak kan geven. Dit bloemkool bijgerecht werkt complimenteus met andere Indiase gerechten op tafel. En, kasoori methi is in Arnhem op de volgende adressen te verkrijgen: Toko San Wah, Steenstraat 65, Toko China, Koningstraat 47 en Miranda Afro Cosmetics, Hommelstraat 54. In de randstad is kasoori methi in Indiase toko’s te vinden. Eet ze!

bloemkoolroosjes met kasoori methi

Bloemkoolroosjes met kasoori methi
Totale bereiding: ½ uur
4 personen

Ingrediënten
1 middelgrote bloemkool
8 eetlepels zonnebloemolie
2 stuks kleine groentebouillon- of kippenbouillonblokjes
1 theelepel kurkumapoeder
1 grote ui
2 stuks cocktailtomaten
1 duimgroot stukje gember
5 teentjes knoflook
½ Madam Jeanette peper
1 theelepel asafoetida
1 theelepel komijnzaad
1 volle eetlepel garam masala
2 eetlepels gedroogde fenegriekbladeren, kasoori methi

Bereidingswijze
Was de bloemkool, pluk in roosjes en dep droog met keukenpapier. Verhit 4 eetlepels olie in een ruime pan en voeg de bloemkoolroosjes toe samen met het kurkumapoeder en 1 groentebouillon- of kippenbouillonblokje. Bak de bloemkoolroosjes op middelhoog vuur goudbruin in circa 12 tot 15 minuten. Haal de roosjes uit de pan en zet weg op een bord.

Snipper de uien. Hak de tomaten grof. Schil de gember en maal deze samen met de knoflookteentjes en Madam Jeanette peper tot een pasta in een hakmolen.

Zet de pan waarin de bloemroosjes zijn gebakken wederom op het vuur. Verhit hierin 4 eetlepels olie en fruit de uien en de gember-knoflook pasta tot alles heerlijk gaat ruiken. Voeg daarna de asafoetida, komijnzaad, garam masala en 1 groentebouillon- of kippenbouillonblokje toe en fruit alles circa 30 seconden mee. Doe dan de grof gehakte tomaten erbij en bak het geheel circa 1 minuut. Voeg nu de bloemroosjes toe, schep goed om, doe de deksel op de pan en laat circa 10 minuten stoven op matig middelhoog vuur (zodat alle ingrediënten elkaar goed leren kennen).

Bestrooi deze schotel na 10 minuten met de kasoori methi, schep alles nog een keer om en haal de pan van het vuur.

Serveer dit heerlijk bloemkool bijgerecht met warme rijst, naan of roti.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *