Palak paneer

palak paneer
Als hoofdgerecht tijdens deze Divali heb ik deze vegetarische palak paneer in elkaar gezet! Palak betekent spinazie en paneer is Indiase kaas. De Indiase keuken is voor een groot deel op vleesloze gerechten gebaseerd en deze palak paneer is een favo gerecht onder de Indiërs. De paneer geeft dit gerecht een zachte en romige smaak en de spinazie geeft het een mooie groene kleur. Hoe je het wendt of keert, palak paneer is een vegetarisch gerecht dat je tijdens Divali smakelijk kunt verorberen met naan, roti of rijst. Laat het je smaken!

palak paneer

Palak paneer
Totale bereiding: 35-40 minuten
4 personen

Ingrediënten paneer
250 gram paneer
ruim olie
2 theelepels gedroogde fenegriekbladeren, kasoori methi
2 theelepels kurkumapoeder
1 theelepel komijnpoeder
½ theelepel chilipoeder
½ theelepel zout

Ingrediënten palak (spinazie)
300 gram spinazie
scheutje water
4 cocktail tomaten
duimgroot stukje gember
6 teentjes knoflook
1 grote ui
2 groene rawit pepers
scheutje olie

Ingrediënten overig
2 eetlepels ghee
2 theelepels komijnzaad
½ eetlepel masala
½ eetlepel garam masala
1 theelepel asafoetida
1 eetlepel paprikapoeder
1 theelepel chilipoeder
2 tot 3 theelepels zout
1 theelepel suiker
120 ml kookroom
2 theelepels gedroogde fenegriekbladeren, kasoori methi

Ingrediënten garnering
4 tot 5 kleine blokjes paneer
wat kookroom

Bereidingswijze
Snijd de paneer in kleine blokjes en marineer circa 10 minuten met kasoori methi, kurkumapoeder, komijnpoeder, chilipoeder en zout. Verhit ruim olie in een pan en frituur de paneerblokjes goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier en zet weg. Zet ook 4 tot 5 blokjes paneer opzij om later het gerecht mee te garneren.

Was de spinazie en blancheer het circa 3 minuten in kokend water. Giet na 3 minuten de spinazie in een vergiet en spoel onder stromend koud water om het kookproces te stoppen. Doe de spinazie in een blender en maal indien nodig met een scheutje water helemaal fijn. Zet de fijngemalen spinazie heel even opzij.

Was de tomaten en maal deze fijn in een hakmolen en zet apart.

Schil de gember. Maal de gember, de teentjes knoflook, de ui en de groene pepers met een scheutje olie fijn in een hakmolen tot een pasta en zet ook apart.

Verhit de ghee in een ruime pan. Rooster hierin circa 20 seconden komijnzaad en voeg daarna de gember-knoflook-ui-groene peper pasta toe en fruit het geheel circa 1 minuut. Voeg na 1 minuut masala, garam masala, asafoetida, paprikapoeder, chilipoeder, zout en suiker toe. Schep het geheel goed om en bak het geheel circa 30 seconden tot 1 minuut op matig middelhoog vuur. Doe het tomatenmengsel erbij en bak wederom 30 seconden tot 1 minuut op matig middelhoog vuur. Na het tomatenmengsel gaat de fijngemalen spinazie erbij en mix deze goed met de specerijen. Zet de deksel op de pan en laat het geheel circa 1 tot 2 minuten pruttelen op middelhoog uur.

Na circa 1 tot 2 minuten, voeg je de kookroom en de gedroogde fenegriekbladeren (kasoori methi)
toe en mix alles goed door. Dan gaat de gefrituurde paneer erin, roer voorzichtig, zet de deksel op de pan en laat het geheel circa 1-2 minuten pruttelen op een laag pitje.

Nu is je palak paneer klaar.

Schenk wat extra kookroom in een cirkel en brokkel wat blokjes paneer over de palak paneer.

Serveer met warme rijst, naan of roti.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *