Gefrituurde wontons met een zoetzure saus

Gefrituurde wontons met een zoetzure saus
Met wontonvellen hoef je niet altijd Chinese dumplings te maken. Met een beetje crea bea mindset, laat ik je in dit recept zien hoe je het een andere twist kunt geven. Je hebt wel wat vouw en plakwerk, maar dan heb je ook wat! Heerlijk als amuse of snack. Vervolgens liefs serveren met een zoetzure saus met wat toppings and you’re good to go!

Gefrituurde wontons met een zoetzure saus

Gefrituurde wontons met een zoetzure saus
Totale bereiding: 1 uur, exclusief de ontdooitijd wontonvellen
35-40 stuks

Ingrediënten vulling
250 gram runder- of varkensgehakt
duimgroot stukje gember
4 teentjes knoflook
1 lente-ui
1 eetlepel zonnebloemolie
1 eetlepel oestersaus
1 eetlepel vissaus
2 theelepels gemalen witte peper
2 eetlepels aardappelzetmeel

Ingrediënten zoetzure saus
4 teentjes knoflook
1 middelgrote ui
2 rode rawit pepers
4 cocktail tomaten
100 gram ananas (vers te koop in bakjes bij supermarkten)
3 eetlepels vissaus
1 eetlepel suiker
½ theelepel zout
sap van ¼ limoen
1 theelepel aardappelzetmeel
2 theelepels water

Ingrediënten overig
1 pakje wontonvellen
een kopje water
500-750 ml zonnebloemolie om de wontons te frituren

Ingrediënten garnering
fijngesneden lente-ui
fijngesneden koriander
geroosterde gezouten pinda’s (optioneel)

Bereidingswijze
Eerst het pakje wontonvellen ontdooien. Haal ze uit de verpakking en dek af met plastiekfolie, zodat ze niet uitdrogen.

Hak het gehakt fijn in een hakmolen. Schil de gember en snijd deze, de knoflook en de lente-ui fijn. Meng de fijngesneden gember, knoflook en lente-ui samen met de zonnebloemolie, de oestersaus, de vissaus, de gemalen witte peper en het aardappelzetmeel met het gehakt en zet deze vulling heel even weg.

Zet een kopje water gereed op je werkplek. Leg een wontonvel op je werkblad, schep 1 theelepel vulling in het midden, bevochtig alle randen van de wonton met wat water, vouw het vel diagonaal dubbel en plak in een driehoekje. Zorg bij het plakken dat je zoveel mogelijk lucht uit de wonton strijkt door rondom de vulling stevig aan te drukken. Doe je dit niet dan zullen de wontons tijdens het frituren opzwellen. Sluit het driehoekje vervolgens hermetisch af, zodat tijdens het frituren geen olie in je wonton terechtkomt. Leg de gevulde wonton op een met bloem bestoven bord of schaal en ga zo door met de rest van de wontonvellen tot de vulling op is. Dek de schaal af met een keukendoek.

Ga met de saus aan de slag. Snipper de knoflook, ui en rode rawit pepers fijn. Snijd de tomaten en ananas in fijne blokjes. Meng in een kopje het aardappelzetmeel samen met het water en zet apart. Verhit in een pan de olie en fruit de knoflook, ui en rode rawit pepers tot alles heerlijk gaat ruiken. Voeg daarna de tomaten, de ananas, de vissaus, de suiker, het zout en het limoensap toe. Roerbak het geheel circa 1 minuut en roer aan het eind het aardappelzetmeel papje in het geheel tot de saus indikt. Als de saus is ingedikt, is deze klaar.
Verhit in een ruime pan of wok olie en frituur de wontons goudbruin. Schep ze met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.

Plaats een aantal gefrituurde wontons per persoon op een bord en doe wat zoetzure saus over de wontons heen.

Bestrooi tot slot met wat fijngesneden lente-ui, koriander en pinda’s. En, serveer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *