Bibimbap

bibimbap
Bibimbap is niet een gerecht dat je 1-2-3 op tafel hebt staan. Het is niet moeilijk om het te maken, maar het neemt tijd. Aangezien, elke groente separaat wordt klaargemaakt. Bibimbap is een populaire Koreaans rijstgerecht. Bibim betekent mix en bap betekent rijst m.a.w. gemixte rijst. Ik heb mijn bibimbap op de authentieke wijze in een dolsot klaargemaakt. Dolsot is een Koreaanse stenen pot die je op het fornuis kunt zetten. De bodem van de dolsot wordt eerst ingesmeerd met wat sesamolie en dan wordt er rijst in geschept. Op de rijst worden de separaat klaargemaakte groentes, rauw rundvlees en gochujang (gefermenteerde Koreaanse rode peperpasta) in een cirkel gerangschikt naar kleur met uiteindelijk in het midden een eidooier. Je zal denken rauw vlees en een rauwe eidooier, hmmm niet echt mijn ding! But, no worries, de dolsot inclusief alle gerangschikte groentes, rundvlees, gochujang en de dooier wordt op het fornuis geplaatst, zodat de dolsot goed heet kan worden. De bibimbap wordt dan “sizzling hot” in de dolsot geserveerd en bij het mixen tijdens het eten zal door de hitte van de dolsot het vlees en de dooier garen. Dolsots zijn niet goedkoop, voor een goeie ben je gauw ongeveer 38 euro kwijt in de toko. Het is een investering, i know. En, niet geheel onbelangrijk, de rijst gaat op het fornuis een tikkend geluid maken. Dit is een teken dat de rijst onderin in de dolsot heerlijk crispy wordt. Ongetwijfeld, een supercoole manier om samen met vrienden en familie te genieten van bibimbap, ultieme comfort food uit de Koreaanse keuken. Het weekend komt eraan, daarom een goed moment om dit gerecht te gaan maken. Enjoy!

bibimbap

Bibimbap
Totale bereiding: 1 tot 1 ½ uur
4 personen

Ingrediënten
400 gram runderbiefstuk
500 gram sushirijst
water om de rijst te spoelen
680 ml water om de rijst te koken
300 gram taugé
400 gram kang kung
2 winterpenen
1 komkommer
1 courgette
1 rode paprika
250 gram kastanje champignons
4 eidooiers
knoflook
sesamolie
zout
geroosterd sesamzaad
mirin
lente-ui
sojasaus light
honing
gochujang

Bereidingswijze
Snijd het rundvlees in reepjes en doe de reepjes in een kommetje. Marineer het vlees met 4 teentjes gesnipperde knoflook, 4 eetlepels sesamolie, 1 eetlepel honing, 2 eetlepels sojasaus light en 2 eetlepels geroosterd sesamzaad. Wikkel plastiekfolie over het kommetje heen en zet het vlees weg in de koelkast.

Kook de rijst. Was de rijst in een zeef onder stromend lauw water uit de kraan circa 3 tot 4 keer totdat het water helder is. Doe de rijst in de pan en voeg 680 ml water toe. Zet de rijst op het fornuis op hoog vuur, roer in de rijst met een houten lepel en laat het water borrelend koken. Zodra het water kookt en dit enigszins is verdampt (dit duurt circa 5 tot 7 minuten en er zullen bubbels op het oppervlak verschijnen), zet je het vuur onmiddellijk laag. Roer nog een keer goed met de houten lepel en doe dan de deksel op de pan. Laat de rijst met de deksel op de pan circa 20 minuten staan op het laag pitje (ga niet erin kijken, met rust laten). Na 20 minuten doe je de pan van het vuur af en laat de rijst nog circa 10 minuten rusten met nog steeds de deksel op de pan. Na 10 minuten rusten is de rijst klaar, zet opzij en hou warm.

Was de taugé een aantal keren in een vergiet met lauw water uit de kraan, doe in een steelpan en kook 20 minuten met de deksel op de pan gaar. Giet de taugé in een vergiet en doe daarna in een mengkom. Breng op smaak met 2 teentjes gesnipperde knoflook, 2 eetlepels sesamolie en zout naar smaak. Meng alles en zet alvast opzij op een ruime platte schaal.

Snijd het onderste gedeelte van de kang kung eraf en chop deze in stukken van 5 cm lang. Was een aantal keren in een vergiet met lauw water uit de kraan, doe in een ruime pan en blancheer deze circa 5 minuten. Giet de kang kung af en laat schrikken onder stromend koud water. Knijp met je handen al het vocht eruit, doe in een mengkom en breng op smaak 2 teentjes gesnipperde knoflook, 4 eetlepels sesamolie, 2 eetlepels mirin, zout naar smaak en 2 eetlepels geroosterde sesamzaad. Meng alles en zet alvast opzij op de ruime platte schaal naast de taugé.

Was en schil de winterpenen. Snijd deze in julienne met een julienne snijder. Doe in een mengkom, meng met wat zout en zet weg.

Was de komkommer en halveer in de lengte. Snijd in plakjes (halve maantjes), doe in een mengkom, meng met wat zout en zet weg.

Was de courgette en snijd in julienne met een julienne snijder. Doe in een mengkom, meng met wat zout en zet weg.

Halveer de paprika in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in lange dunne repen. Zet heel even opzij.

Kastanje champignons eventueel schoonmaken met een borsteltje of stukje keukenpapier en snijd in plakjes. Zet heel even opzij.

Pak een ruime pan en voeg 1 eetlepel zonnebloemolie toe. Verhit de olie in de pan en doe de paprika erbij met wat zout naar smaak en roerbak circa 30 seconden. Haal de paprika uit de pan en zet op de ruime platte schaal naast de kang kung.

Veeg de pan schoon met keukenpapier en voeg 1 eetlepel zonnebloemolie toe. Knijp al het vocht uit de winterpenen en dep eventueel droog met keukenpapier. Verhit de olie in de pan en doe de winterpenen erbij en roerbak circa 30 seconden. Haal de winterpenen uit de pan en zet op de ruime platte schaal naast de paprika.

Veeg de pan schoon met keukenpapier en voeg 1 eetlepel zonnebloemolie toe. Knijp al het vocht uit de komkommer en dep eventueel droog met keukenpapier. Verhit de olie in de pan en doe de komkommer erbij en roerbak circa 30 seconden met 2 teentjes gesnipperde knoflook en 1 eetlepel sesamolie. Haal de komkommer uit de pan en zet op de ruime platte schaal naast de winterpenen.

Veeg de pan schoon met keukenpapier en voeg 1 eetlepel zonnebloemolie toe. Knijp al het vocht uit de courgette en dep eventueel droog met keukenpapier. Verhit de olie in de pan en doe de courgette erbij en roerbak circa 30 seconden met 2 teentjes gesnipperde knoflook, 1 gesnipperde lente-ui en 1 eetlepel sesamolie. Haal de courgette uit de pan en zet op de ruime platte schaal naast de komkommer.

Veeg de pan schoon met keukenpapier en voeg 2 eetlepels zonnebloemolie toe. En, roerbak de champignons met 1 eetlepel sojasaus light circa 2 tot 3 minuten. Haal de champignons uit de pan en zet op de ruime platte schaal naast de courgette.

Haal het vlees uit de koelkast en zet de gochujang klaar.

Ga per dolsot aan de slag. Smeer de bodem van de dolsot met 1 tot 2 eetlepels sesamolie. Schep de rijst in de dolsot en rangschik de groentes, rundvlees en 1 eetlepel gochujang naar kleur op de rijst (zie foto). Doe idem dito met de rest van de dolsots.

Breek de eierschaal in twee en doe de eierdooier van de ene eierschaal naar de andere tot je alleen nog de eierdooier hebt. Leg deze in het midden en zet de dolsot op het fornuis op middelhoog vuur. Zodra je de rijst hoort tikken in de dolsot, weet je dat de rijst aan het bakken is en krokant aan het worden. Laat het geheel circa 7 tot 8 minuten op middelhoog vuur aanbakken.

Wees voorzichtig en pak de loeihete dolsot met ovenwanten op en leg neer op de houten onderlegger van de dolsot. Bestrooi tenslotte de eidooier met wat geroosterd sesamzaad, wat sesamolie en serveer loeiheet. Nu is het een kwestie van mixen met een lepel of eetstokjes en uiteraard genieten.

Note: je kan het vlees ook roerbakken als je het niet rauw prefereert. En, maak een spiegelei als je ook geen rauw ei prefereert. Als je geen dolsot hebt, no problem, je kan alles rangschikken in een diepe kom. Rangschik bijvoorbeeld ook een bibimbap met seizoensgroenten of groenten die je thuis hebt liggen. Het vlees kan eventueel weggelaten worden of vervangen door kip, tofu, vis of garnalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *