Tamarinde gember cocktail

tamarinde gember cocktail
Dit is een cocktail waarin zoete tamarinde, gember, Thaise rode sala siroop en een aantal Aziatische ingrediënten zijn verwerkt om dit drankje uiteraard een Aziatische exotische smaak te geven. Voor de booze in deze cocktail heb ik gekozen voor jenever, maar een vodka zou ook goed smaken, dus aan jou de keus. Tamarinde zorgt voor een zoetzure verkwikkende smaak en de gember voor een tinteling in je keel. Het is dé perfecte dorstlesser op een hete zomerdag. Enjoy!

tamarinde gember cocktail

Tamarinde gember cocktail
Totale bereiding: ½ uur
8 personen

Ingrediënten cocktail
500 gram tamarinde zoet
2 ½ liter water
4 duimgroot stukjes gember
10 stuks sereh
20 stuks djeroek poeroet bladeren
4 schijfjes palmsuiker
2 volle theelepels kruidnagel
2 ½ limoen
veel crushed ijs
jenever (circa 40 ml per glas)
Hale’s rode sala siroop (circa 1 eetlepel per glas)

Ingrediënten garnering
schijfjes limoen

Bereidingswijze
Druk de schil van de tamarinde met je vingers open, haal de plakkerige donkerbruine pulp eruit en ontdoe van de draadjes.

Doe de schoongemaakte tamarinde in een ruime pan en voeg 1 liter water toe. Kneed krachtig met je handen de tamarinde samen met het water tot je een bruin mengsel hebt. Zeef dit mengsel in een andere ruime pan, voeg 1 ½ liter water toe en zet heel even weg. Gooi de tamarindepitten en pulpjes weg.

Was de gember en hak inclusief met schil grofjes in een hakmolen. Verwijder de buitenste bladeren van de sereh, sla plat met een deegroller of ander zwaar materieel en snijd vervolgens in stukken van 5 cm lang. Voeg daarna de gember, de sereh, de djeroek poeroet bladeren, de palmsuiker, kruidnagel en het sap van 2 ½ limoen toe aan de pan waarin het tamarindevocht zit en zet de pan op het vuur.

Breng het geheel aan de kook tot de palmsuiker is opgelost. Draai het vuur uit en laat circa ½ uur trekken met de deksel op de pan.

Na een ½ uur zeef je het geheel, laat je het vocht compleet afkoelen en leg eventueel weg in de koelkast.

Schenk 1 eetlepel Hale’s rode sala siroop op de bodem van een cocktail glas naar eigen keus en vul vol met liefs crushed ijs. Giet vervolgens een flinke scheut jenever in het glas (circa 40 ml per glas). Schenk daarna het tamarinde vocht over de jenever heen, garneer met schijfjes limoen (dungesneden met een mandoline) en serveer ijs-en-ijskoud met een roerlepel en een mooi rietje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *