Tamarinde zoet

zoete tamarinde

zoete tamarinde

Dit is zoete tamarinde. Tamarinde is een tropische boom die lichtbruine vingervormige peulvruchten draagt. Tijdens de slavernij in Suriname werden de takken van de tamarindeboom gebruikt om slaven mee te zwepen, de meest beruchte zweep is de Spaanse bok geweest. Maar, de culinaire waarde van tamarinde in gerechten is de zurigheid, in het Engels “the tanginess”, a distinctively sharp taste or flavour. De zurigheid heeft als doel om bijvoorbeeld vlees malser te krijgen of om een gerecht te voorzien van een zurige plezante smaak. Je hebt een rijpe en onrijpe versie. De rijpe versie heeft een zoetzurige smaak en een plakkerige textuur. In de toko’s meestal in de koeling te verkrijgen als zoete tamarinde of sweet tamarind in een rechthoekige verpakking. De buitenkant van de peul is lichtbruin van kleur en de binnenkant (de pulp) is donkerbruin van kleur. Rijpe tamarinde kun je meteen eten, druk de schil met je vingers open, haal de plakkerige donkerbruinige pulp eruit en deze kan meteen worden opgegeten. De draadjes en de pitten eet je niet mee. De onrijpe versie (echte verse tamarinde) net van de boom geplukt is veel zuurder dan de rijpe versie. De onrijpe tamarinde kom je haast nooit tegen in de toko’s. De buitenkant is lichtbruin van kleur en de binnenkant (de pulp) is lichtgroen van kleur met witte pitjes. Onrijpe tamarinde wordt bijvoorbeeld in de Vietnamese keuken verwerkt in zure soepen en in India verwerkt in curry’s en chutneys. Tamarinde zoet (rijpe tamarinde) zoals te zien op de afbeeldingen is buiten de koelkast een week of twee houdbaar en in de koelkast wat langer.