Broodje kipkerrie

broodje kipkerrie
Een broodje kipkerrie is een typisch Surinaams broodje en erg populair in Suriname. Broodje kipkerrie gemaakt van kipfilet is naar mijn mening qua smaak een afgezwakt recept. Ik hou van smaak en vooral van sappig vlees, vandaar dat ik in mijn recept voor dit broodje kipkerrie heb gekozen voor kippendijfilet. Helaas kan ik in Arnhem niet aan een heerlijk broodje kipkerrie komen en ben daardoor genoodzaakt om het zelf te maken. Als je graag wilt weten hoe ik dit overheerlijk Surinaams broodje in elkaar heb gezet, ga dan snel naar het recept. You won’t be disappointed, eet smakelijk!

broodje kipkerrie

Broodje kipkerrie
Totale bereiding: 1 uur
4 personen

Ingrediënten komkommer rode ui op azijn
1 komkommer
1 rode ui
¼ Scotch bonnet peper
15 eetlepels water
2 volle eetlepels witte suiker
2 eetlepels Japanse rijstazijn
10 stuks pimentkorrels
10 stuks laurierbladen
1 theelepel zout

Ingrediënten Surinaamse sambal
1 Scotch Bonnet peper
1 grote ui
2 teentjes knoflook
2 eetlepels zonnebloemolie
2 eetlepels Japanse rijstazijn
1 eetlepel water
1 eetlepel en 1 theelepel witte suiker
1 theelepel zout

Ingrediënten kipkerrie
500 gram kippendijfilet
scheutje azijn
1 ½ grote ui
5 stuks pimentkorrels
½ Madam Jeanette peper
5 teentjes knoflook
3 eetlepels zonnebloemolie
1 eetlepel masala
1 ¼ kippenbouillonblokje
1 eetlepel en 1 theelepel sojasaus dark

Bereidingswijze
Ga eerst met de komkommer aan de slag. Was de komkommer. Snijd deze in de lengte door de helft en daarna in halve maan stukjes. Snijd vervolgens de rode ui in halve ringen en snipper de Scotch Bonnet peper heel fijn. Pak een middelgrote weckpot en voeg hierin komkommer, rode ui, Scotch, water, suiker, azijn, pimentkorrels, laurierbladen en zout toe. Sluit de weckpot en shake het geheel goed in de gesloten weckpot, zodat alles goed mengt. Je komkommer moet zout-zoet-zuur-pittig-fris-en-enigszins kruidig smaken. Voeg eventueel ietsjes meer water en suiker toe als het geheel te zout is en voeg ietsjes meer azijn en zout toe als het geheel te zoet is. Zet weg, zodat alle smaken goed intrekken.

Ga nu met je Surinaamse sambal aan de slag. Doe alle ingrediënten zoals beschreven bij ‘ingrediënten Surinaamse sambal’ in een hakmolen en hak fijn. Doe in een potje en zet apart.

Snijd de kippendijfilets in hapklare stukken, doe in een vergiet en was deze met een scheutje azijn onder stromend lauw water. Laat goed uitlekken en zet opzij.

Snipper de uien fijn en vijzel de pimentkorrels fijn tot een poeder. Vijzel ook de Madam Jeanette peper en knoflook fijn tot een pasta.

Pak een ruime pan of wok en verhit de olie. Fruit hierin de ui, Madam Jeanette peper en knoflook. Zodra deze wat bruinig zijn, voeg daarna pimentpoeder, masala, kippenbouillonblokje en sojasaus dark toe. Laat het geheel goed bakken en voeg de kippendijfilet stukjes toe. Schep het geheel goed om, zet de deksel op de pan en laat circa ½ uur pruttelen op een laag pitje. Houdt het vlees na een ½ uur in beweging, want op deze wijze kan het vrijkomende vocht sneller verdampen. Laat het vocht in de pan verdampen, zodat er een dikke saus overblijft. Zet de kipkerrie opzij en hou warm op een laag pitje.

Zet intussen de oven aan en voorverwarm deze op 180 graden. Snijd de broodjes open en doe ze circa 5 minuten in de oven. Je kan de broodjes ook open snijden en om en om in circa 5 minuten verwarmen in een pan met een dikke bodem.

Smeer de warme broodjes in met de Surinaamse sambal en beleg ze verder royaal met de kipkerrie. Garneer vervolgens met komkommer op azijn en serveer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *