The lazy tjendol

tjendol
Dit is mijn lazy versie wat tjendol betreft. Tjendol is een frisse ijskoude drank afkomstig uit Indonesië en bestaat uit felgroene pandan sliertjes die gemaakt worden van hoen kwe meel (mungbonenmeel), maïzena of tapiocameel. Verder bevat dit drankje gula djawa en kokosmelk. Mijn versie kun je in een mum van tijd bereiden, aangezien ik een ‘shortcut’ heb genomen door sagokorrels in dit drankje te verwerken. Kortom, heb je geen tijd of ben je gewoon lui dan kan dit recept uitkomst bieden. Het is een kwestie van maximaal effect met minimale inspanning. Enjoy!

tjendol

The lazy tjendol
Totale bereiding: ½ uur
1 volle karaf (4 personen)

Ingrediënten kokosmelk-mix
800 ml kokosmelk
400 ml water
een snufje zout

Ingrediënten sagoparels
1 ½ liter water
150 gram groene sagokorrels
1 theelepel pandanextract

Ingrediënten gula djawa siroop
250 gram gula djawa
2 theelepels witte suiker
200 ml water

Ingrediënten overig
flink wat ijsklontjes

Bereidingswijze
Roer kokosmelk, water en zout in een ruime pan, doe het geheel door een zeef in een karaf en zet weg in de koelkast om koud te worden. Toevoeging van zout haalt de smaak op.

Breng in een ruime pan water aan de kook, voeg de sagoparels in het kokend water, roer goed liefs met een houten lepel, zodat de parels niet aan elkaar plakken. Zet de deksel op de pan en laat het geheel op een laag vuurtje circa 20 minuten doorkoken, wel in de 20 minuten zo af en toe roeren. De sagoparels zijn klaar als ze transparant zijn. Haal de pan van het vuur, giet de parels in een ruime zeef (niet in een vergiet) en spoel onder stromend koud water een aantal keren. Laat het geheel goed uitlekken en meng het pandanextract erdoorheen voor een diepere groene kleur. Doe vervolgens de sagoparels in een ruime schaal en zet even weg.

Hak de gula djawa fijn. Breng in een steelpan de gula djawa, suiker en water aan de kook en zet het vuur op een laag pitje. Laat het geheel zachtjes koken en smelt tot het een consistentie van siroop heeft. Dit kan circa 15-20 minuten duren. Als het afkoelt wordt het namelijk nog iets dikker en je wilt niet een te dikke siroop hebben. Schenk de gula djawa siroop door een zeef in een schenk flesje of karafje en laat het compleet afkoelen.

Voeg per glas 2 volle eetlepels sagoparels en flink wat ijsklontjes toe. Giet ten slotte de gula djawa en kokosmelk-mix toe, roer het geheel en serveer met een rietje, zodat de sagoparels opgeslurpt kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *