Gekarameliseerde bakbanaan in sagoparels

che chuoi tapiocakokossoep met bananen op tokotheek
Dit nagerecht heeft enige raakvlakken met de Vietnamese versie, che chuoi. Het woord che in het Vietnamees verwijst naar desserts, zoete soepen of pudding en che chuoi verwijst in zijn geheel naar zoete pudding gemaakt met kokosmelk of kokos crème, tapioca en bananen. Aan dit dessert heb ik hier en daar mijn eigen draai gegeven, waardoor het een fusion Vietnamese versie is geworden. Verder kan er weinig misgaan bij het maken van dit dessert, want het is supermakkelijk om het in elkaar te zetten en niet geheel onbelangrijk het is een comforting dessert, heerlijk warm en smaakvol.

che chuoi tapiocakokossoep met bananen op tokotheek

Gekarameliseerde bakbanaan in sagoparels
Totale bereiding: 35 minuten
4 personen

Ingrediënten gekarameliseerde bakbanaan
2 gele rijpe bakbanaan
50 gram ongezouten roomboter
2 eetlepels kristalsuiker
2 eetlepel kaneelsuiker
snufje zout

Ingrediënten sagomengsel
125 gram groene of witte sagokorrels
1 ½ liter water
600 ml kokosmelk
4 eetlepels kristalsuiker (of meer als je het zoeter prefereert)
4 stuks pandanbladeren
snufje zout

Ingrediënten garnering
2 eetlepels gezouten pinda’s
2 eetlepels witte sesamzaadjes

Bereidingswijze
Schil de bakbanaan en snijd deze diagonaal in stukken van 8-10 cm lang. Verhit de boter in een ruime pan en bak de bananen met de kristal- en kaneelsuiker en een snufje zout, zodat het goudbruin kan karameliseren. Zet apart.

Breng in een ruime pan het water aan de kook, voeg de sagokorrels toe in het kokend water, roer goed liefs met een houten lepel, zodat de parels niet aan elkaar plakken. Zet de deksel op de pan en laat het geheel op een laag vuurtje circa 20-25 minuten doorkoken, wel in de 20-25 minuten zo af en toe roeren. De sagokorrels zijn klaar als ze transparant zijn. Haal de pan van het vuur af, giet de parels in een ruime zeef (niet in een vergiet) en spoel onder stromend koud water een aantal keren. Laat het geheel goed uitlekken en doe deze terug in de pan.

Knoop de pandanbladeren. Schenk vervolgens in de pan de kokosmelk, de suiker en voeg de pandanbladeren en een snufje zout toe. Verwarm de sagokorrels in de kokosmelk tot de suiker is opgelost.

Rooster de pinda’s en sesamzaden en crush zowel de pinda’s als de sesamzaden grof in een vijzeltje.

Verdeel het sagomengsel over 4 kleine Chinese kommetjes.

Garneer met 3-4 plakjes bakbanaan per kom en bestrooi met wat geroosterde gecrushte pinda’s en sesamzaden. Serveer warm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *