Kip met gedroogde leliebloemen

kip met gedroogde leliebloemen op tokotheek
Dit idee heb ik van mijn zus Urmie die in Suriname woont en gedroogde leliebloemen helemaal te gek vindt. Ik woon al jaren niet meer in Suriname en toen ik daar woonde heb ik dit gerecht nooit gekend en uiteraard nooit klaargemaakt. In Suriname bestaat een redelijk groot deel van de bevolking uit Chinezen die na de afschaffing van de slavernij naar Suriname zijn gebracht door de kolonisten om als contractarbeiders te werken. Door de komst van de Chinezen vind je in de Surinaamse keuken logischerwijs gerechten met Chinese invloeden. Ik zet dit heerlijk kipgerecht op mijn blog met dank aan mijn zus die mega lekker kan koken en net als mij een echte foodie is. Wil jij het meest veelzijdige stukje vlees in een ander jasje steken dan raad ik je aan dit gerecht klaar te maken. Het is een perfecte aanleiding om je culinaire horizon te verbreden. Thnx sis voor je inspiratie.

kip met gedroogde leliebloemen op tokotheek

Kip met gedroogde leliebloemen
Totale bereiding: 2 uur
4 personen

Ingrediënten kip en gedroogde leliebloemen
60 gram gedroogde leliebloemen
4 stuks kippendijfilet of 4 stuks kippendijen met been
Sap van 1 citroen
2 middelgrote uien
5 teentjes knoflook
1 duimgroot stukje gember, geschild
½ Madam Jeanette peper
4 eetlepels zonnebloemolie
1 eetlepel boter
1 eetlepel tomatenpuree
2 duimgroot stukjes laos
4 eetlepels sojasaus dark
4 theelepels suiker
½ kippenbouillonblokje
200 ml water inclusief weekwater gedroogde leliebloemen
zout en versgemalen zwarte peper

Ingrediënten garnering
2-3 takjes selderij

Bereidingswijze
Week de gedroogde leliebloemen ruim een uur in heet water. Knijp hierna het vocht eruit, snijd de harde uiteinden eraf en zet weg. Gooi het weekwater niet weg. Meng het weekwater met nog wat water tot je 200 ml hebt.

Halveer de kippendijfilets en was deze in een vergiet met het citroensap onder stromend lauwwarm water en laat uitlekken. Je kunt i.p.v. kippendijfilets, kippendijen met been gebruiken, aangezien been meer smaak geeft aan dit gerecht. Indien, je kippendijen met been gaat gebruiken, halveer dan met een hak- of kapmes en was de kippenstukjes op dezelfde wijze als bij de kippendijfilets vermeldt.

Hak de uien, knoflook, gember en Madam Jeanette peper fijn in een hakmolen. Heb je geen hakmolen, stamp ze dan fijn in een vijzel en kneus de laos.

Verhit de olie en boter in een wok of ruime braadpan en fruit hierin uien, knoflook, gember en Madam Jeanette peper tot alles heerlijk gaat ruiken. Voeg daarna de tomatenpuree, laos, sojasaus dark, suiker, kippenbouillonblokje toe en bak circa 1 tot 2 minuten mee.

Doe nu de kip in de pan. Schep alles goed om, voeg het water toe en laat het circa 1 ½ uur op een laag pitje met de deksel op de pan sudderen. Voeg in de laatste 20 minuten de gedroogde leliebloemen toe en laat mee sudderen.

Snijd intussen de selderij fijn voor de garnering en zet weg.

Proef en voeg eventueel wat meer zout en versgemalen zwarte peper toe naar smaak toe. Verwijder de laos uit het gerecht voor je het gaat opdienen.

Garneer de fijngesneden selderij over de kip en serveer met warme rijst.

2 Responses so far.

  1. Renzo zegt:

    In de categorie: eet eens wat anders! Heerlijk. De lelies zijn inderdaad een beetje paddenstoelig en bloemig (als in safraanish). Erg bijzonder. We hadden het recept door de helft maar ik ben blij dat we 3 dijen hadden. Leek mij een beetje een betere lelie-kip verhouding 😉 Lekker met rijst en neutraal geroerbakte paksoi oid.

    • Shakita zegt:

      Supergaaf Renzo dat jij dit gerecht heerlijk vond. Dit is zo, 1 van mijn favo gerechten. Ik eet dit kipgerecht slechts met witte rijst, maar met een geroerbakte paksoi erbij, awesome tip! Dit gerecht is qua verhouding exact op maat voor 4. Zou je inderdaad wat ruimer willen koken, dan is het geen slecht idee om er wat extra dijen bij te doen. Renzo, keep up the good work en je bent van harte welkom om meer recepten uit te proberen. Lieve groetjes, tokotheek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *