Pad krapow gai

pad krapow gai pad krapaw gai geroerbakte kip met Thaise heilige basilicum pittig geroerbakte kip met Thaise heilige basilicum op tokotheek
Pad krapow gai is geroerbakte kip met Thaise heilige basilicum. Pad betekent gebakken, krapow staat voor Thaise heilige basilicum en gai betekent kip. Dit gerecht is favoriet bij Thaise mensen en wordt in Thailand gegeten bij het ontbijt met een gefrituurd eitje. I.p.v. kip kun je ook varkensvlees, rundvlees, vis (o.a. inktvis), garnalen of schaaldieren gebruiken. Ik kan me wel indenken waarom Thaise mensen dit gerecht prefereren, het is ontzettend makkelijk om het te maken en de smaken zijn hartig, spicy en kruidig door de verwerking van knoflook, chilipepers en de Thaise heilige basilicum. Go for it!

pad krapow gai pad krapaw gai geroerbakte kip met Thaise heilige basilicum pittig geroerbakte kip met Thaise heilige basilicum op tokotheek

Pad krapow gai
Totale bereiding: ½ uur
4 personen

Ingrediënten
500 gram kippendijenfilet
sap van 1 citroen
6 eetlepels zonnebloemolie
7 rode lombok pepers
2 rode rawit pepers
8 teentjes knoflook
1 ui
6 lente-uitjes
3 eetlepels vissaus
3 eetlepels oestersaus
2 eetlepels sojasaus kikkoman less salt
1 hele pak Thaise heilige basilicum, ongeveer 100 gram
2 theelepels gemalen witte peper
5-6 eetlepels kippenbouillon

Ingrediënten overig
125 ml olie
4 eieren

Bereidingswijze
Snijd de kip in hapklare stukken en was deze met het citroensap in een vergiet onder stromend lauw water en laat uitlekken.

De rode lombok pepers circa 5 minuten compleet onderdompelen in heet water uit de waterkoker. Vervolgens afspoelen met koud water, ontdoen van het steeltje en deze samen de rode rawit pepers en knoflook vrij grof stampen in een vijzel. Als je het weken van de lombok pepers overslaat, blijft de buitenkant van de lomboks nog vrij stevig en het is erg vervelend om harde stukjes pepers te eten. Echter, als jij er geen last van hebt, mag je deze stap skippen.

Snijd de ui in plakjes en de lente-uitjes in stukken van 5 cm lang. Meng in een kommetje de vissaus, oestersaus en sojasaus. Pluk de blaadjes van de Thaise heilige basilicum van de stelen af en leg de kippenbouillon klaar.

Laat de olie goed heet worden in een wok of ruime pan en bak de knoflook en pepers circa 15-30 seconden. Voeg nu de stukjes kip toe en roerbak circa 1-2 minuten. Doe vervolgens de vissaus, oestersaus, sojasaus, ui, lente-uitjes, gemalen witte peper en de Thaise heilige basilicum erbij en roerbak het geheel wederom circa 1-2 minuten. Giet de kippenbouillon erbij en schep het geheel nog 30 seconden goed om. Proef en breng indien nodig op smaak met wat zout of vissaus.

Breek de eieren voorzichtig in een schaal. Verhit in een andere wok of ruime pan de olie en laat de eieren voorzichtig in de hete olie glijden. Neem je afstand, want het gaat spetteren. Frituur de eieren en schenk tijdens het frituren met een scheplepel steeds wat olie bovenop de eieren. Je hoeft de eieren niet te keren en zullen aan elkaar gaan plakken. Het wordt namelijk een groot stuk ei. Haal het ei met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.

Verdeel het ei in vieren. Serveer per bord wat warme rijst, schep pad krapow gai op de rijst en plaats per bord p.p. een gefrituurd eitje erbovenop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *