Sopropo op azijn

sopropo op azijn
Sopropo op azijn is een tafelzuur in de Surinaamse keuken dat je slechts bij echte ‘oso njang’ (zoals Surinamers thuis eten) zult aantreffen. Sopropo op azijn past erg goed bij Surinaamse moksi alesie (betekent letterlijk ‘gemengde rijst’) en vanwege de zeer bittere smaak die sopropo heeft, zal dit zuurgoed ‘not everyone’s cup of tea’ zijn. Maar, voor iemand die graag sopropo eet en bekend is met deze bittere groente is deze ingemaakte sopropo zondermeer de moeite waard!

sopropo op azijn

Sopropo op azijn
Totale bereiding: ½ uur
4 personen

Ingrediënten sopropo
2 stuks sopropo (bij elkaar ongeveer 250 gram als het gesneden is)
1 eetlepel zout

Ingrediënten azijn-mix
1 tot 2 rode lombok pepers
150 ml water
50 ml sushi azijn
2 volle eetlepels witte suiker
1 theelepel zout
10 pimentkorrels
5 laurierbladen

Bereidingswijze
Was de sopropo’s en halveer dan in de lengte. Schraap met een theelepel de zaadlijsten eruit en gooi weg. Snijd vervolgens de sopropo’s in reepjes of halve maandjes en mix met het zout. Zet het circa 10 minuten weg.

Breng in een steelpan water aan de kook en kook de gesneden sopropo circa 15 minuten. Giet na het koken onmiddellijk in een vergiet en spoel onder stromend koud water. Laat uitlekken en zet weg.

Snipper intussen de rode lombok peper heel fijn/snijd in fijne plakjes.

Pak een middelgrote weckpot en doe hierin de gesneden sopropo en de rode lombok peper.

Doe het water, azijn, suiker, zout, pimentkorrels en laurierbladen in een steelpan en kook dit mengsel tot de suiker en het zout zijn opgelost.

Laat het mengsel een beetje afkoelen en schenk dit over de sopropo heen in de weckpot.

Sluit de weckpot en shake het geheel goed, zodat alles goed mengt.

De sopropo moet zout-zoet-zuur-pittig-fris-en-enigszins kruidig smaken. Voeg eventueel ietsjes meer water en suiker toe als het geheel te zout is en voeg ietsjes meer azijn en zout toe als het geheel te zoet is. Zet zeker 2 tot 3 dagen weg, zodat alle smaken goed intrekken.

Heerlijk als zuurgoed bij Surinaamse gerechten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *