Kaya

Kaya
Kaya is een Maleisische kokoscurd. In de toko’s vindbaar in potjes en blikjes. Aangezien, ik de uitdaging wou aangaan kaya zelf te gaan maken, ben ik op dit recept gekomen. Er zijn twee varianten van kaya in de Maleisische keuken, eentje met pandan (deze kaya is groen van kleur) en dan de karamel variant. Mijn recept is de karamel versie en deze curd is een ‘match made in heaven’ op een toast besmeerd met gezouten roomboter.

Kaya

Kaya
Totale bereiding: 45 minuten
4 personen

Ingrediënten
2 normale eieren
100 gram kristalsuiker (50 gram hiervan is voor de karamel)
100 ml kokosmelk
2 stuks pandanbladeren

Bereidingswijze
Knip de pandanbladeren in stukjes met een schaar en stamp fijn in een vijzel.

Roer de eieren, suiker, kokosmelk en de gevijzelde pandanbladeren in een schaal tot de suiker is opgelost en zeef het geheel boven een roestvrijstalen kom.

Plaats een laagje water in een pan, zet deze op het vuur en hang hierop de roestvrijstalen kom boven het water, de kom mag het water niet raken. Verhit het water tegen de kook aan, zo ontstaat er een warme condens die de kom geleidelijk zal verwarmen. Roer het eimengsel circa 20 minuten onafgebroken met een garde of spatel tot het mengsel indikt.

Maak intussen de karamel. Verdeel de suiker gelijkmatig over de bodem van een roestvrijstalen pan. Smelt de suiker en laat het circa 5 minuten zonder te roeren op een laag vuur sudderen, tot het een diepbruine karamelkleur krijgt. Laat de karamel niet aanbranden en steek je vinger niet in de karamel, want het is freakin heet!

Giet de karamel bij het eimengsel en roer deze erdoor. Kook het mengsel nog 10 minuten en roer regelmatig.

Schenk het mengsel in een jampot (je mag het ook zeven), laat compleet afkoelen, sluit de pot en zet weg in de koelkast. In de koelkast zeker maximaal 2 tot 3 weken houdbaar.

Besmeer een riante hoeveelheid reguliere boter of roomboter en de kaya op een toast. Bestrooi tenslotte met wat grof zeezout en je dag kan niet meer stuk!

Tip: je kan ook gezouten roomboter gebruiken en dan hoeft er geen grof zeezout gebruikt te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *