Maizenakoekjes

maizenakoekjes
Maizena koekjes zijn typische Surinaamse koekjes en is bij de Surinamers ook bekend onder de naam gomma koekjes. Gomma staat voor stijfsel of lijm, maar het zijn geen lijmkoekjes, maar meer koekjes gemaakt van een zetmeelrijk ingrediënt, zoals in dit geval van maïzena. Deze koekjes zijn niet te vergelijken met de reguliere koekjes die wij dagelijks gewend zijn bij de koffie of thee. Ze zijn een beetje een vreemde eend in de bijt. In 1e instantie zijn ze qua mondgevoel droog vanwege de toevoeging van de maïzena. Maar, bij het dooreten worden ze zijdezacht, smaken zoet en ze smelten op je tong. Een onmisbaar ingrediënt op deze koekjes zijn de gekleurde suikermuisjes. Zonder de muisjes heb je een saai wit koekje en met de muisjes een opgepimpt koekje, want het oog wil ook wat. Snug alleen of met je schattie lekker weg met je home made koekjes bij een filmpie en doe er eventueel een bakske thee bij. Als je een irritante kletskous in de familie stil wilt krijgen, kun je hem/haar deze koekjes geven, dan houden ze vanzelf hun mond dicht, omdat ze eerst door de droogte van deze koekjes heen moeten. Give it a go!

maizenakoekjes

Maizena koekjes
Totale bereiding: ½ uur
13 -15 stuks

Ingrediënten
50 gram ongezouten roomboter
1 ei
50 gram suiker
scheutje vanille extract
150 gram maïzena
suikermuisjes

Bereidingswijze
Boter en ei op kamertemperatuur laten komen. Meng het ei met de boter, suiker en een scheutje vanille extract tot een egaal geheel bij voorkeur met een mixer.

Mix daarna beetje bij beetje de maïzena door het geheel tot je een zacht deeg hebt dat ietsjes plakkerig is. De gehele mix tijd duurt circa 12 tot 15 minuten.

Draai kleine bolletjes met je handen ter grootte van een walnoot en leg deze op een ovenplaat die bedekt is met bakpapier. Plaats vervolgens de bolletjes goed uit elkaar op het bakpapier, want ze gaan uitzetten tijdens het bakken. Tip: wrijf wat maïzena in je handen bij het draaien van de bolletjes om het plakken tegen te gaan.

Druk de bolletjes met beleid plat met een vork die je steeds moet dompelen in een beetje maïzena, zodat de vork niet blijft plakken aan de koek.

Strooi nu de suikermuisjes op de koekjes en druk wederom met beleid met de vork, zodat er een ruitjespatroon ontstaat.

Bak de koekjes in een voorverwarmde oven circa 12 tot 15 minuten op 180 graden. Hou ze wel in de gaten, want ze mogen niet bruin worden. En, ze zijn klaar als ze loslaten van het bakpapier.

Laat ze afkoelen en serveer. Of bewaar ze in een koektrommel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *