Surinaamse snert met kippennekken

Surinaamse snert, Surinaamse erwtensoep
Met het kluiven aan kippennekken ga ik terug naar mijn roots. Mijn Surinaamse brada’s en sisa’s kennen dit eetgevoel en eetervaring. Je zit dan gezellig met je familie aan tafel heerlijk te genieten van in dit geval een Surinaamse snert en je zuigt het vlees van de kippennekken af. Hoe meer kippennekken in de soep zitten des te beter. In de westerse beschaving zal men niet gauw gecharmeerd zijn van kippennekken (er zitten botjes aan) en het sabbelen aan de kippennekken zal men een gedoe en waarschijnlijk ook smerig vinden. Echter, wij Surinamers vinden dit gedeelte van de kip superlekker. Na het vlees van de nekken te hebben gezogen, komt het kluiven (botjes knagen). Enne, Surinaamse snert is totaal niet te vergelijken met de Nederlandse. De Surinamers hebben de erwtensoep van de Nederlanders helemaal omarmt en hebben vervolgens deze soep hun eigen ‘swag’ gegeven. Ik moet eerlijk bekennen dat een Surinaamse snert je meer een schop onder je kont geeft qua smaak dan de Nederlandse. Enjoy!

Surinaamse snet, Surinaamse erwtensoep

Surinaamse snert met kippennekken
Totale bereiding: 1 ½ uur
4 tot 6 personen

Ingrediënten snert
350 gram zuurkoolspek
ruim water
650 gram kippennekken
2 limoenen
300 gram groene spliterwten
2 ½ liter water
40 stuks pimentkorrels
1 theelepel zwarte peperkorrels
20 stuks laurierbladeren
20 takjes selderij
30 gram of 6 stuks kleine kippenbouillonblokken
4 middelgrote uien
8 stuks cocktail tomaten
2 stuks Madam Jeanette pepers
4 platte eetlepels margarine

Ingrediënten garnering
wat fijngesneden selderij

Bereidingswijze
Voeg in een pan met water het zuurkoolspek toe en breng het water aan de kook. Zodra het water begint te borrelen, haal je het spek uit het water en dep droog. Snijd het overtollig vet eraf en gooi het vet weg. Snijd vervolgens het spek in blokjes en zet apart.

Doe de kippennekken in een vergiet en pers 2 limoenen over de kip. Was de kip onder stromend lauw water, laat uitlekken en zet apart.

Was de erwten in een vergiet tot het water helder is. Kneus 20 stuks pimentkorrels en de zwarte peperkorrels in een vijzel. Snipper de selderij en zet de laurierbladeren opzij. Wikkel de gekneusde pimentkorrels, de gekneusde zwarte peperkorrels en de laurierbladeren in een stukje kaasdoek. Bind de doek stevig dicht met keukentouw en zet opzij.

Schenk in een ruime pan 2 ½ liter water en voeg de erwten, het doekje met de specerijen, selderij en de kippenbouillonblokken toe. Breng het geheel aan de kook. Zodra het water begint te koken, doe je de deksel op de pan en laat je het geheel alvast sudderen op redelijk middelhoog vuur.

Hak de uien en de tomaten grof en snipper 1 Madam Jeanette peper fijn.

Pak een ruime pan en verhit hierin 4 eetlepels margarine en bak eerst de stukjes zuurkoolspek wat aan. Voeg daarna de kippennekken in het geheel en bak samen met het zuurkoolspek goudbruin. Schuif zowel het zuurkoolspek als de kippennekken weg in de pan, zodat er wat ruimte in de pan ontstaat om de uien, tomaten en Madam Jeanette peper te fruiten. Alles bij elkaar duurt circa 10-12 minuten qua fruiten en bakken. Schenk dit geheel in de pan met erwten, roer goed, breng aan de kook en voeg 1 hele Madam Jeanette peper toe. Doe de deksel op de pan en laat alles circa 1 uur op een niet al te hoog vuur sudderen.

Na een 1 uur is deze snert klaar. Haal het doekje met de kruiden en de hele Madam Jeanette peper uit de soep. Pers al het vocht uit het doekje in de soep (zit allemaal smaak in). Snipper de hele Madam Jeanette peper fijn en doe ook terug in de soep. Vermaal tenslotte 20 stuks pimentkorrels in een vijzel tot poeder en roer in de soep.

Proef of het geheel op smaak is en zorg ervoor dat de snert jouw gewenste dikte heeft. Ik prefereer een niet te dikke, maar ook niet een te dunne snert.

Verdeel de soep over mooie soepkommen en garneer met wat fijngesneden selderij.

Serveer met wat rijst erbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *