Matar paneer

matar paneerMatar betekent doperwten en paneer is Indiase kaas. De Indiase keuken is voor een groot deel op vleesloze gerechten gebaseerd en deze matar paneer afkomstig uit Noord-India is een favo gerecht onder de vegetarische Indiërs. Een super ‘kick ass’ vegetarisch gerecht dat je smakelijk kunt verorberen met naan, roti of rijst. Laat het je smaken!

matar paneer

Matar paneer
Totale bereiding: 35-40 minuten
4 personen

Ingrediënten
250 gram paneer
2 theelepels gedroogde fenegriekbladeren, kasoori methi
1 theelepel kurkumapoeder
1 theelepel komijnpoeder
½ theelepel chilipoeder
½ theelepel zout
ruim olie
5 cocktail tomaten
duimgroot stukje gember
4 teentjes knoflook
1 grote ui
scheutje olie
1 ½ eetlepel ghee of zonnebloemolie
2 theelepels komijnzaad
1 kleine gedroogde chilipeper
½ eetlepel masala
½ eetlepel garam masala
½ theelepel asafoetida
2 theelepels chilipoeder
2 eetlepels paprikapoeder
2 theelepels zout
2 theelepels suiker

Ingrediënten overig
250 gram bevroren doperwten
180 tot 200 ml water
2 eetlepels yoghurt
2 theelepels gedroogde fenegriekbladeren, kasoori methi

Ingrediënten garnering
4 tot 5 kleine blokjes paneer
wat fijngesnipperde korianderblaadjes (optioneel)

Bereidingswijze
Snijd de paneer in kleine blokjes en marineer circa 10 minuten met kasoori methi, kurkumapoeder, komijnpoeder, chilipoeder en zout. Verhit ruim olie in een pan en frituur de paneerblokjes goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier en zet heel even weg.

Was de tomaten en maal deze fijn in een hakmolen en zet apart.

Schil de gember. Maal de gember, de teentjes knoflook en de ui met een scheutje olie in een hakmolen fijn tot een pasta en zet apart.

Verhit de ghee/zonnebloemolie in een ruime pan. Rooster hierin circa 20 seconden komijnzaad, verbrokkel de gedroogde chilipeper in de olie en bak mee met het komijnzaad tot alles heerlijk gaat ruiken. Doe daarna de gember-knoflook-ui pasta erbij en bak het geheel circa 1 minuut. Voeg na 1 minuut masala, garam masala, asafoetida, chilipoeder, paprikapoeder, zout en suiker toe. Schep het geheel goed om en bak het geheel circa 5 tot 7 minuten op redelijk middelhoog vuur (de olie moet zich gaan scheiden uit de specerijen). Op dit punt, voeg je het tomatenmengsel toe, schep alles goed om en laat ook circa 5 tot 7 minuten bakken op redelijk middelhoog vuur.

Doe nu de doperwten erbij en mix deze goed met de specerijen, dit duurt circa 1 minuut. Na 1 minuut, voeg je het water toe, roer het geheel, doe de deksel op de pan en laat circa 5 minuten pruttelen op redelijk middelhoog uur. Na 5 minuten gaat de paneer erin, schep het geheel goed om. Zet het vuur laag en mix de yoghurt en de kasoori methi in het geheel. Als het geheel begint te borrelen dan is het tijd om de matar paneer te serveren.

Brokkel wat blokjes paneer over het gerecht en serveer met warme rijst, naan of roti. Je kan het ook garneren met wat fijngesnipperde korianderblaadjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *