Telo

telo
Telo is gebakken cassave met bakkeljauw. Dit is een heerlijke Surinaamse snack die erg geliefd is bij bijna alle Surinamers en ook bij andere culturen die bekend zijn met de Surinaamse keuken. Het is heerlijk, ga het een keer maken, you won’t be disappointed!

telo

Telo
Totale bereiding: 1 uur
4 personen

Ingrediënten bakkeljauw
450 gram bakkeljauw filets
ruim water
100 ml zonnebloemolie
1 Madam Jeanette peper
2 middelgrote uien
5 tomaten
1 eetlepel tomatenpasta
1 kippenbouillonblokje
1 eetlepel sojasaus dark
1 eetlepel Sishado indo marinade
4 takjes selderij
zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Ingrediënten cassave
1 kg verse cassave
ruim water
snufje zout
500 – 750 ml zonnebloemolie
verder op smaak brengen met wat zout

Bereidingswijze
Doe de bakkeljauwfilets in een ruime pan met water en kook deze ongeveer 15 minuten. Giet het in een vergiet en spoel drie tot viermaal grondig af door erin te knijpen onder stromend water. De bakkeljauw goed uitlekken en knijp het overtollige vocht eruit.

Snipper de Madam Jeanette peper fijn en hak de uien en tomaten grof.

Verhit in een wok of ruime pan de olie en fruit hierin de Madam Jeanette peper en uien. Zodra deze wat bruinig zijn, voeg je de tomaten, tomatenpasta, kippenbouillonblokje, sojasaus en Sishado indo marinade toe. Laat het geheel goed bakken en voeg de bakkeljauw toe. Schep het geheel goed om, zet de deksel op de pan en laat 15 minuten pruttelen op een laag pitje. Na 15 minuten zet je het vuur op middelhoog en bak dan de bakkeljauw licht krokant in circa 10 minuten. Doe er 4 takjes fijngesnipperde selderij doorheen, proef de bakkeljauw en voeg naar smaak nog wat zout en versgemalen zwarte peper toe.

De uiteinden van de cassave eraf snijden en verwijder de schil met een scherp mes of dunschiller. Wees voorzichtig met schillen, want de schil is erg hard. Als je niet uitkijkt, ligt het doorschieten met je mes al gauw op de loer. Snijd vervolgens de cassave in de lengte doormidden en snijd het in langwerpige stukken van 8 cm met een dikte van 3 cm. Snijd ook de lange harde stukjes draad eraf. Was de cassave en kook in ruim kokend water met een snufje zout in circa 15-20 minuten. Het moet de gaarheid hebben van een gekookte kruimige aardappel. Giet het geheel goed af in een vergiet.

Verhit de olie in een wok of ruime pan tot 180 graden en frituur de cassave stukken goudbruin. Breng de gefrituurde cassave op smaak met zout naar smaak en laat uitlekken op keukenpapier.

Serveer de goudbruine gefrituurde cassave stukken met de bakkeljauw en garneer eventueel met wat fijngesnipperde selderij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *