Chinese lotuswortel sandwich

Chinese lotuswortel sandwich
Deze lotuswortel sandwich klaargemaakt op Chinese wijze is eigenlijk een toffe manier om lotuswortel een culinaire metamorfose te geven. Het is een makkelijke klus om deze sandwiches te maken, ook bijvoorbeeld als je totaal iets anders zou willen serveren op een feestje. De wortel gesneden in ronde plakken heeft ronde kamertjes en ziet er visueel prachtig uit. Maar, het is niet alleen mooi, deze snack smaakt ook goed. Qua smaak heeft lotuswortel sowieso naar mijn mening iets weg van de aardappel, maar is wel ietsjes zoeter van smaak en heeft qua textuur een goeie bite. Nogmaals ideaal om bijvoorbeeld op een feestje iets supercools te serveren en je gasten te imponeren!

Chinese lotuswortel sandwich

Chinese lotuswortel sandwich
Totale bereiding: ½ uur, exclusief tijd voorbereiding lotuswortel
18 tot 20 stuks

Ingrediënten lotuswortel
600 gram lotuswortel
ruim water
scheutje Japanse rijstazijn

Ingrediënten gehaktvulling
4 teentjes knoflook
1 duimgroot stukje gember
½ ui
300 gram varkensgehakt
2 eetlepels Chia Fan Rice Chiew
3 eetlepels sojasaus light
2 theelepels suiker
1 theelepel gemalen witte peper

Ingrediënten beslag
100 gram zelfrijzend bloem
4 eetlepels rijstmeel
2 theelepels Chinese vijfkruidenpoeder
2 eetlepels sesamolie
snufje zout
200 ml water

Ingrediënten overig
500 – 700 ml zonnebloemolie

Ingrediënten garnering
2 lente-uitjes fijngesneden

Bereidingswijze
Schil de lotuswortel en snijd ronde plakken van ongeveer ½ cm dik. Doe ze in een grote kom met water met een scheutje Japanse rijstazijn. Week het circa een ½ uur in het azijn bad. Deze stap is belangrijk omdat je hierdoor het overtollige zetmeel verwijdert. Spoel de plakjes voorzichtig onder de kraan in een vergiet en laat ze uitlekken. Dep ze vervolgens met beleid droog met keukenpapier, zodat ze niet vochtig zijn. Als ze vochtig zijn, worden ze ‘soggy’ tijdens het frituren en gaat het ook enorm spetteren in de olie.

Hak de teentjes knoflook fijn. Schil de gember en snipper deze fijn. Rasp de ui. Doe dit alles samen met het gehakt in een ruime mengkom en voeg Chia Fan Rice Chiew, sojasaus light, suiker en gemalen witte peper toe. En, meng alles met een spatel tot een egaal geheel.

Pak een plakje lotuswortel en smeer hierop wat gehaktmengsel. Doe er vervolgens een ander plakje lotuswortel bovenop, op deze manier ontstaat er een sandwich. Herhaal dit proces met alle plakken totdat het gehaktmengsel op is. Rangschik de lotuswortel sandwiches op een ruime platte schaal.

Voeg in een andere mengkom alle ingrediënten toe voor het beslag en roer met een garde tot een glad mengsel. Er mogen geen klontjes inzitten.

Verhit de olie in een ruime pan of wok tot 170-180 graden. Dompel de lotuswortel sandwiches (een aantal per keer) eerst in het beslag. Laat het overtollig beslag afdruipen en laat ze vervolgens in de olie glijden. Frituur ze goudbruin in circa 6 tot 7 minuten en laat uitlekken op keukenpapier. Doe ook zo met de rest van de sandwiches totdat alles gefrituurd is.

Serveer warm en bestrooi met fijngesneden lente-uitjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *