Plantain oorlog

plantain oorlog
Plantain oorlog is net patatje oorlog, maar dan op geheel toko wijze. I.p.v. aardappelen heb ik plantain (groene onrijpe bakbananen) gebruikt en als topping is er pindasambal, Kewpie mayonaise (Japanse mayonaise) en zelfgemaakte gebakken uitjes over de plantain gedaan. Check it out, es een keer wat anders!

plantian oorlog

Plantain oorlog
Totale bereiding: ½ uur
4 personen

Ingrediënten pindasambal
Pindasambal van de toko naar eigen keuze

Ingrediënten zelfgemaakte gebakken uitjes
8 stuks gewone sjalotten
500 tot 700 ml zonnebloemolie

Ingrediënten plantain
4 stuks groene onrijpe bakbananen
zout naar eigen smaak

Ingrediënten garnering
wat pindasaus naar eigen keuze
wat Kewpie mayonaise
wat zelfgemaakte gebakken uitjes

Bereidingswijze
Pak een pindasambal in de toko naar eigen keuze. Bereid deze zoals op de verpakking staat vermeld en zet apart.

Schil de sjalotten en snijd ze flinterdun met een mandoline. Als je geen mandoline hebt, gaat het niet lukken om deze gebakken uitjes te maken. Verhit de olie in een wok of ruime pan. Zodra je een stukje sjalot in de olie doet en het komt bovendrijven, weet je dat de olie een goede temperatuur heeft. Doe nu alle gesneden sjalotjes in de olie, roer tijdens het frituren regelmatig met een schuimspaan in de olie en hou de randen in de wok of pan schoon door de sjalotjes niet te bruin te laten worden. Zodra de sjalotjes een lichtbruin beginnen te kleuren, haal ze dan met een schuimspaan uit de olie. Laat uitlekken op keukenpapier en dep droog. Doe ze vervolgens wederom in de hete olie, je hoort dan een sissend geluid. Haal ze direct uit de olie en laat wederom uitlekken op keukenpapier. De uitjes zullen verder garen, bruiner worden en bij het afkoelen crispy worden. Zodra de uitjes compleet zijn afgekoeld kun je deze in een potje bewaren voor ongeveer 2 tot 3 dagen. Zet het vuur onder de olie uit en zet de olie heel even weg.

Snijd de uiteinden van de banaan. Maak in de banaan in de lengte drie diepe inkepingen op verschillende plekken en pulk de banaan uit de schil. Snijd daarna in dikke lange platte reepjes, zoals je dat bij patat zou doen.

Zet de olie waarin de sjalotjes zijn gefrituurd weer op het vuur en verhit deze. Frituur de bakbananen goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout naar eigen smaak.

Schep de gefrituurde bakbananen in bijvoorbeeld leuke frietbakjes, schep er wat pindasambal bij, knijp wat Kewpie mayonaise eroverheen, bestrooi tenslotte met zelfgemaakte gebakken uitjes en serveer met kleine prikvorkjes.

Note: als je geen tijd hebt om zelf gebakken uitjes te maken dan mag je gerust kant-en-klare gebakken uitjes gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *