Kelewele met pinda’s

kelewele met pinda's
Kelewele is een populaire Ghanese streetsnack van gebakken bakbananen, gekruid met specerijen. Ik heb deze snack niet in Ghana, maar bij World of Food in Amsterdam Zuidoost gegeten bij een Ghanese foodcorner. De bakbananen worden geschild, vervolgens in blokjes gesneden en daarna worden ze in hete olie gefrituurd. De bakbananen mogen niet te zacht zijn, anders absorberen ze te veel olie. Het is een hele simpele, maar ook een heerlijke snack die je in een mum van tijd kunt klaarmaken en uiteraard kunt eten als snack of tussendoortje met pinda’s. Enjoy!

kelewele met pinda's

Kelewele met pinda’s
Totale bereiding: 15 minuten
4 personen

Ingrediënten kelewele
2 gele rijpe bakbananen
1 duimgroot stukje gember
2 lente-uitjes
½ Madam Jeanette peper
2 theelepels kruidnagels
2 kleine kippenbouillonblokjes
1 theelepel chilipoeder
1 theelepel komijnpoeder

Ingrediënten garnering
wat chilipoeder
wat lente-uitjes
wat dry roasted peanuts uit de oven

Bereidingswijze
Schil de bakbananen en snijd deze in de lengte doormidden. Snijd ze vervolgens in kleine blokjes en zet opzij in een schaal.

Schil de gember en snijd deze, de lente-uitjes en de Madam Jeanette peper in wat grove stukken. Doe het geheel in een hakmolen en maal fijn tot een pasta. Vijzel vervolgens de kruidnagels tot een poeder.

Doe de pasta en kruidnagel poeder in de schaal met de in stukjes gesneden bakbananen en voeg ook kippenbouillonblokjes, chili- en komijnpoeder toe. Meng het geheel en laat even staan.

Verhit de olie in een wok of ruime pan en doe de bakbananen in de olie. Bak deze goudbruin en laat uitlekken op keukenpapier.

Doe de kelewele in kleine bakjes of bordjes en bestrooi met wat chilipoeder en zeer fijngesneden lente-uitjes. Bestrooi ook met wat pinda’s en serveer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *