Broodje zoutvlees met kouseband

broodje zoutvlees met kouseband broodje zoutvlees op tokotheek
Broodje zoutvlees (gepekeld vlees) met kouseband is echt een typisch Surinaams broodje. Vooral veel Creolen in Suriname gebruiken zoutvlees in verscheidene gerechten. Een van mijn favorieten is zeer zekers een broodje zoutvlees met kouseband. Ben er dol op! Van tijd tot tijd maak ik thuis mijn eigen variant. Er zijn heel wat Surinaamse recepten beschikbaar op het internet die aangeven dat je zoutvlees 30-45 minuten moet laten sudderen. Ik laat mijn zoutvlees maximaal 2 uur sudderen, aangezien het vlees dan wat malser wordt. Na 2 uur te hebben gesudderd zal het nog een klein beetje chewy blijven, maar dit is nou eenmaal de textuur van het vlees. Maar, laat je het 30-45 minuten sudderen zoals in vele recepten staat genoteerd dan vind ik het vlees nog erg chewy en erg chewy, daar hou ik absoluut niet van. Ik geef toe, mijn versie neemt wel effe tijd, maar dan heb je ook wat! Mijn vriend bijvoorbeeld is niet zo dol op zoutvlees, maar voor de wat langer gesudderd zoutvlees maakt hie zeker een uitzondering. Verder is het een must om bij Surinaamse belegde broodjes, Surinaamse puntjes te gebruiken. Ik heb Kaiser broodjes gebruikt i.p.v. Surinaamse puntjes, aangezien Surinaamse puntjes in mijn hometown helaas niet verkrijgbaar zijn. De beste vervanging qua brood voor mij zijn dan deze Kaiser broodjes. Tot slot is de piccalilly sambal in dit recept echt de finishing touch. Gebruik het liefst het merk Koeleman voor het maken van de piccalilly sambal die tegenwoordig verkrijgbaar is bij een aantal toko’s. In mijn hometown bij toko San Wah aan de Steenstraat zul je Koeleman piccalilly gegarandeerd in de schappen aantreffen. Kun je het merk Koeleman niet vinden bij een toko in je buurt dan voldoet het merk Kuhne ook prima. Zoutvlees en piccalilly gaan heel goed samen en maakt dit belegd broodje helemaal af. Eet smakelijk!

broodje zoutvlees met kouseband broodje zoutvlees op tokotheek

Broodje zoutvlees met kouseband
Totale bereiding: 2 ½ uur
4 personen

Ingrediënten piccalilly sambal
180 gram Koeleman of Kuhne piccalilly
3-4 teentjes knoflook
1 grote ui
1 Madam Jeanette peper, voor meer pittigheid 1 ½
4 eetlepels suiker
2 theelepels azijn
60-80 ml water

Ingrediënten zoutvlees en kouseband beleg
4 Kaiser bolletjes
1 bosje Surinaamse kouseband
500 gram zoutvlees
2 eetlepels margarine of roomboter
2 eetlepels zonnebloemolie
1 grote ui
4 teentjes knoflook
1 Madam Jeanette peper
4 takjes selderij
2 volle eetlepels tomatenpasta
1 kippenbouillonblokje
1 eetlepel sojasaus dark
zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Ingrediënten garnering
komkommer op azijn
piccalilly sambal

Bereidingswijze
Maak eerst je komkommer op azijn. De komkommer op azijn kan een dagje eerder of een aantal uren van te voren worden gemaakt.

Doe alle ingrediënten voor de piccalilly in een keukenmachine of staafmixer. Mix alles tot een egale saus. Zet weg in een flesje of potje.

Zoutvlees is gezouten gepekeld vlees en moet eerst volledig ontzouten. Doe het vlees in een ruime pan met water en breng het water aan de kook. Kook het vlees circa 20 minuten. Giet het dan in een vergiet en spoel het grondig af onder stromend koud water. Laat het vlees goed uitlekken, snijd in blokjes en zet apart.

Was de kouseband, snijd de topjes en uiteinden eraf en snijd in stukjes van circa 3 cm lang.
Blancheer de kouseband circa 5 minuten. Giet het in een vergiet, spoel het af onder stromend water, laat goed uitlekken en zet weg.

Snipper de ui, teentjes knoflook, Madam Jeanette peper en selderij fijn. Zet alles separaat weg.

Neem een ruime pan en verhit daarin de boter en olie. Fruit hierin de ui, knoflook en Madam Jeanette peper. Zodra deze wat bruinig zijn voeg je de tomatenpasta, kippenbouillonblokje, sojasaus en selderij toe. Laat het geheel goed bakken en voeg het vlees toe. Schep het geheel goed om, zet de deksel op de pan en laat circa 2 uur op een laag pitje sudderen. Na 2 uur doe je de kouseband bij het vlees, schep het geheel goed om en bak het geheel op middelhoog vuur circa 5-7 minuten. Proef en voeg naar eigen smaak nog wat zout en versgemalen zwarte peper toe.

Zet de oven aan en voorverwarm deze op 180 graden. Snijd de broodjes open en doe ze circa 5 minuten in de oven.

Haal de broodjes uit de oven en beleg deze met het zoutvlees-kouseband beleg.

Garneer met komkommer op azijn, besprenkel royaal met piccalilly sambal en serveer.

3 Responses so far.

  1. trouwjurk zegt:

    Zeer goed artikel! Ik heb genoten van het lezen.

  2. led paneel zegt:

    Heel hartelijk bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *