Broodje Morjon

broodje tomatensardien op tokotheek
Ingeblikte sardientjes in tomatensaus meestal van het merk Morjon tref je bij elke Surinamer aan in de voorraadkast. Als er verder niets meer in huis is, biedt een blikje tomatensardien uitkomst. In een handomdraai wordt hiermee een heerlijk beleg gearrangeerd en vervolgens soldaat gemaakt op een Surinaams puntje (broodje). Ook is het gebruikelijk om het te eten met rijst of paratha (geplette roti). Een puntje belegd met tomatensardien is favoriet bij vele Surinamers en wordt vaak megaheet klaargemaakt. Surinamers doen er niet moeilijk over om wat meer Madam Jeanette pepers toe te voegen dan gangbaar is, ook vanwege het feit dat ze enorm verslaafd zijn aan de aromatische smaak van deze peper. Wees niet bang, ik ga je die megapittigheid besparen. Ik laat je zien hoe je dit beleg net pijnlijk genoeg kunt maken qua pittigheid. Een broodje Morjon is een begrip in Suriname en heerlijk als tussendoor, lunch of avondmaaltje.

broodje tomatensardien op tokotheek

Broodje Morjon
Totale bereiding: ½ uur
4 personen

Ingrediënten komkommer op azijn
Zie voor het recept een eerdere post, komkommer op azijn

Ingrediënten Morjon
4 ciabatta ’s, 4 pistoletjes of 1 stokbrood in vieren gesneden
2 blikjes Morjon tomatensardien (nettogewicht per blik 215 gram)
4 tomaten
1 grote ui
1 Madam Jeanette peper
2 takjes selderij
6 eetlepels zonnebloemolie
¾ kippenbouillonblokje
1 theelepel suiker
zout en versgemalen zwarte peper

Ingrediënten garnering
komkommer op azijn
wat fijne spinazie (optioneel)
wat fijngesneden ui (optioneel)

Bereidingswijze
Maak eerst de komkommer op azijn

Maak de blikjes Morjon open en haal voorzichtigjes de sardientjes eruit. Snijd met een klein mesje elk sardientje doormidden en verwijder de graten. Gooi het tomatenvocht niet weg. Snijd de tomaten in blokjes. Snipper de ui, Madam Jeanette peper en de selderij fijn.

Verhit de olie in een pan en fruit circa 1-2 minuten de uien en peper. Voeg daarna de tomaten, het tomatenvocht, het kippenbouillonblokje en de suiker toe. Schep het geheel goed om en laat het circa 1-2 minuten bakken.

Doe nu de sardientjes erbij en schep het geheel voorzichtig om en bak dit circa 1-2 minuten. Zet het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat het geheel circa 15 minuten pruttelen. Na 15 minuten zet je het vuur op middelhoog en bak de sardientjes onder voorzichtig scheppen nog circa 5-7 minuten. Proef de sardientjes en voeg wat extra zout en versgemalen zwarte peper toe. Roer tenslotte de fijngesnipperde selderij erdoorheen en hou warm op een heel laag vuurtje.

Voorverwarm de oven op 180 graden, snijd de broodjes open en rooster deze circa 5 minuten.

Haal de broodjes uit de oven en beleg deze eerst eventueel met wat fijne spinazie, plaats daarna de tomatensardien, vervolgens leg je wat komkommer op azijn en maak eventueel af met wat fijngesneden ui.

4 Responses so far.

 1. OohDie zegt:

  Gekocht omdat ik het een mooi blik vond. Gemaakt omdat het me een lekker recept leek. En dat was het dus ook, heerlijk!! En met zuur natuurlijk. 😉

  • Shakita zegt:

   Hi, fijn te horen dat je het broodje Morjon heerlijk vond smaken. Het is mijn favo Surinaamse snack/lunch, hoe je het ook mag noemen en inderdaad met zuurgoed erop, anders hoef ik het nie (jij denkt en eet als een echte Sranang Mang (Surinamer). Super!!! Hoop dat je ook andere recepten gaat uitproberen op tokotheek. Zie je graag terug op mijn blog, have a nice day! Met culinaire groeten, tokotheek

 2. Gaitrie zegt:

  This is een absolute favorite of mine, try it you’ll love it!

  • Shakita zegt:

   Yeah mine 2! One of my all-time favorite sandwiches is definitely this one. And, thnx 4 advising others 2 make this sandwich. Again, thnx for your lovely reply. Have a great day! With culinary greetz, tokotheek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *