Shiro miso

shiro miso op tokotheek witte miso op tokotheek
Shiro miso is een Japanse gefermenteerde sojabonenpasta en wordt ook witte miso genoemd. Het is in principe een miso voor beginners, omdat de andere varianten zoals de gele tanshoku miso, de rode aka miso en de zwarte kuro miso een sterkere gefermenteerde smaak hebben. Shiro miso daarentegen smaakt minder zout en heeft een subtiele gefermenteerde smaak, daarom wordt het ook miso voor beginners genoemd. Shiro miso (witte variant) en aka miso (rode variant) zijn de varianten die je in Nederland zal aantreffen in de toko’s. Tanshoku miso (gele variant) en kuro miso (zwarte variant) zijn sporadisch beschikbaar. Miso wordt meestal gebruikt als smaakmaker in soepen en sauzen, maar ook als smaakmaker in marinades en zelfs in desserts. Miso wordt altijd aan het eind toegevoegd in bijvoorbeeld een soep, aangezien te lang verwarmen, de smaak vermindert. Na het openen van de verpakking, goed afgesloten nog wel maanden houdbaar in de koelkast.