Maxixe

maxixe wilde komkommer distel komkommer op tokotheek
Dit is maxixe. A.k.a. wilde Surinaamse komkommer, distelkomkommer, West Indische augurk, Burr augurk of Burr komkommer en behoort tot de komkommer- en augurkenfamilie. Van origine is deze komkommer afkomstig uit Afrika en is tijdens de slavernij terechtgekomen in Brazilië. Het is erg gewild in Brazilië en zij stoven het mee in hun bonenschotels, maar het kan ook ingelegd worden op azijn of verwerkt worden in salades. De bladeren zijn tevens eetbaar (helaas nog nergens aangetroffen) en kunnen worden gestoofd of rauw gegeten. Deze komkommer heeft een stekelig uiterlijk en de stekeligheid dient voor het koken te worden weggeschraapt met een scherp mesje. De smaak komt vrij dichtbij de reguliere komkommer, maar deze wilde variant heeft veel grotere pitjes dan de reguliere komkommer. Je zal ze niet snel zien liggen bij alle toko’s of bij groentehandelaars. Niet in de koelkast bewaren. Ruim 3-4 dagen buiten de koeling op een fruitschaal laten staan en wel binnen die 3-4 dagen consumeren.