Katsuobushi

katsuobushi op tokotheek
Katsuobushi of te wel bonitovlokken zijn flinterdunne schaafsels van een gedroogde gerookte tonijnsoort, genaamd bonito. De gedroogde gerookte bonito heet in het Japans, katsuobushi en als je het ziet doet het je denken aan een stukje hout. Het is keihard en moet daarom voor gebruik eerst flinterdun geschaafd worden. In Japan zijn er schaafmachines die de schaafsels maken en Japanse chef-koks gebruiken een speciale schaaf kitchentool. Bonitovlokken zijn onmisbaar in de Japanse keuken en wordt in combinatie met kombu (Japanse zeewier) gebruikt om dashi (Japanse bouillon) te trekken. Dashi is ook ondenkbaar in deze keuken en wordt veelvuldig als basis in talloze Japanse gerechten. Bonitovlokken ruiken erg vissig, maar verwerkt in gerechten, geeft het een diepe weergaloze umami-smaak. Na gebruik het pakje met de bonitovlokken goed afsluiten, aangezien ze vrij snel vocht en onaangename geurtjes opnemen. Zelfgemaakte dashi is niet lang houdbaar in de koelkast. Maar, invriezen is altijd een mogelijkheid. Doe het in hersluitbare diepvrieszakjes of in ijsblokjeshouders en gebruik de gewenste hoeveelheid door het eerst te ontdooien.