Kardemom

kardemom
Kardemom is afkomstig uit de gemberfamilie en komt van origine uit India en andere delen van Zuidoost-Azië. Kardemom is beschikbaar in een aantal varianten. Je hebt een groene, een Chinese/Vietnamese zwarte variant met een grotere peul, een Indiase zwarte variant met een kleinere peul en dan de witte variant, de Java kardemom. De groene variant ook wel groene kardemom, green cardamom of elaichi genoemd, smaakt fris bergamotachtig en is het populairst in de culinaire vocabulaire. Culinair hanteerbaar in drankjes, desserts, soepen, sauzen, stoofgerechten, currygerechten etc. Eigenlijk teveel om op te noemen. De Chinese/Vietnamese zwarte variant (Latijnse naam amonum costanum) ook wel cao guo genoemd, smaakt rokerig kamferachtig en tref je vaak aan in Chinese en Vietnamese bouillons, bijvoorbeeld in een pho (Vietnamese soep). De Indiase zwarte variant (Latijnse naam amomum subulatum) ook wel zwarte kardemom, black cardamom, Nepal cardamom genoemd, smaakt ook rokerig en kamferachtig maar dan ietsjes sterker dan de Chinese/Vietnamese variant. De Indiase zwarte variant wordt in het noordwesten van India, grenzend aan Pakistan gebruikt in hartige gerechten in combinatie met kaneel en karwij, bijvoorbeeld in rijstgerechten. Indiase zwarte kardemom is te grof qua smaak voor lichte gerechten of desserts. De witte variant, de Java kardemom ook wel Indonesische kardemom of kapulaga genoemd is in principe dezelfde peul als de groene, maar dan gebleekt en komt ook qua smaak overeen met de groene variant, alleen dan wat minder sterk. De witte variant wordt gebruikt in zowel Indische als Indiase desserts. De witte variant kom je sporadisch tegen in toko’s (ontbreekt daarom op de afbeelding). Alle varianten zijn op een koele, droge en donkere plek vrij lang houdbaar. Kardemompoeder (gemalen zwarte zaad uit de groene kardemom) en kardemomzaadjes (zaadjes ontdaan uit de groene kardemom) zijn ook te verkrijgen. Alle varianten zoals bovenstaand genoemd, poeder en zaadjes zijn vrij lang houdbaar op een koele, droge en donkere plek.