Jengkol

jengkol
Als je petehbonen vindt stinken dan heb je hier de nog ergere variant namelijk jengkol of te wel jering. In het Engels dogfruit. Ach, man deze bonen meuren de tent! Jengkol zijn de zaden van de Archidendron pauciflorum en worden als zaden/bonen gegeten in landen als Maleisiƫ, Thailand en Indonesiƫ. Na jengkol te hebben gegeten zal de sterke geur hiervan duidelijk te ruiken zijn in je adem, zweet en urine. Echter, eenmaal gekookt, neemt de sterke geur af en is het pretty ok qua smaak om het te eten. Het smaakt lichtelijk bitter, een beetje hetzelfde wat je bij petehbonen proeft. Hoe te gebruiken: je dient de zaden inclusief de schil gaar te koken in ruim water in circa 1 uur. Voeg daarna toe in een vergiet, spoel de zaden onder stromend water en ontdoe van de schil. Vervolgens sla je ze plat met de vlakke kant van een hakmes en kun je ze verder verwerken in meestal smoorgerechten of sambals.