Ikan teri

ikan teri
Ikan teri (Indisch) of Ikan bilis (Maleisisch) is te vinden in de koeling of in de vriezer in de toko’s. Het zijn gezouten gedroogde ansjovis visjes met een zeer vissige smaak. Voor gebruik moeten de visjes eerst worden afgespoeld, zodat ze kunnen ontzouten. Hierna worden ze drooggedept, krokant gefrituurd en meestal verwerkt in sambals. Als sambal is het ondenkbaar bij het Maleisisch nationaal gerecht, nasi lemak (vette rijst). Nasi lemak is bij uitstek hét ontbijt van de locals in Maleisië. Maar, je kunt het ook consumeren als broodbeleg met wat zuurgoed op je brood of serveren als sambal bij de Surinaamse telo (gebakken cassave). In de toko’s tref je kant-en-klare ikan teri of ikan bilis sambals aan, deze zijn enige maanden houdbaar. Ikan teri of ikan bilis visjes zijn luchtdicht maanden/jaren in de koelkast houdbaar. Voor nog meer zekerheid qua houdbaarheid, bewaar ze in de vriezer.