Groene onrijpe bakbanaan

bakbanaan op tokotheek
Groene onrijpe bakbananen zijn bakbananen die niet rijp zijn. Als ze rijpen zijn ze geel van kleur en smaken zoet, ideaal om dan in desserts of zoete gerechten te verwerken. Bij volledige rijpheid zijn ze qua kleur meer richting zwart. Deze bakbananen hebben een stevige textuur en zijn rijk aan zetmeel. Een andere naam hiervoor is plantain. Ze zijn best populair en worden veelvuldig gebruikt in de Latijns-Amerikaanse, Zuid-Amerikaanse, Caribische, Antilliaanse, Afrikaanse, Indische, Indonesische, Indiase, Surinaams-Javaanse en in de Surinaams-Creoolse keuken. Het is niet gebruikelijk om groene onrijpe bakbananen rauw te eten. Voordat je ze gaat consumeren, dienen ze eerst gekookt of gefrituurd worden. In de Surinaams-Javaanse keuken wordt met deze bakbanaan, bananenchips gemaakt. In de Surinaams-Creoolse keuken daarentegen worden ze gekookt, geprakt, vervolgens balletjes van gemaakt en toegevoegd in soepen. Deze balletjes noemen Surinamers, tom tom. Hoe ze aan de naam ‘tom tom’ komen, mag Joost weten!!! Ben je ooit in Suriname en tref je ergens op een menukaart ‘soep met tom tom’ aan dan heeft het niets te maken met een navigatiesysteem, maar zijn groene onrijpe bakbanaan balletjes in je soep. Bewaar groene bakbananen altijd op kamertemperatuur om het rijpingsproces te ondersteunen. Leg deze niet in de koelkast, aangezien ze niet tegen temperaturen onder de 8°C kunnen.